چرا دانشگاه برویم؟ چرا دانشگاه نرویم؟ (+15 شغل دانشجویی)
دوست دارم این مقاله را کسانی بخوانند که دنبال عاقبت دانشگاه رفتن هستند. دغدغه دارند که بعد از دانشگاه چه کار کنند. آیا باید دانشگاه برویم؟ اگر نه چرا به دانشگاه نرویم؟ اما به نظر من اولین سوالی که قبل از دانشگاه رفتن و قبل از خواندن این مقاله باید از خود بپرسید این است:
ترجیح میدهید یک شخصیت علمی یا سیاسی باشید یا یک شخصیت فرهنگی- اقتصادی؟ به دنبال مدرک و جایگاه هستید یا اثرگذاری در اجتماع؟
اگر جزو گروه اول باشید احتمالا این مقاله هیچ ارزشی برای شما نخواهد داشت. اگر هم جزو گروه دوم هستید نفس عمیقی بکشید و خود را آماده کنید که آمارها و حقایقی را بشنوید که مو را به تن مبارکتان سیخ کند! البته در پایان مقاله به مهارتهای دانشجویی و شغلهای پیشنهادی برای دانشجویان هم خواهیم رسید
(زیر یکی از عکسها جایزه گذاشتهایم. خوب دقت کنید)
راهنمای مطالعه:
مسئلهها و چالشها
دانشگاه چیست؟ دانشجو کیست؟
حتما از دیدن این تیتر تعجب کردهاید. راستش من هم مثل شما نمیدانم! این را نوشتم تا شما سریعتر از طریق گوگل به این مقاله دست پیدا کنید. (بخوانید : SEO) چون در ایران همانطور که دانشجو نمیداند چه هویتی دارد و برای چه آمده است دانشگاه هم تعریفی از خود را برای دانشجو ارایه نداده است.
دانشگاه جایی است که شناخت (یعنی علوم پایه و انسانی) و بهره گیری (تکنولوژی و مهندسی و پزشکی ) در یک سازوکار پیچیده با هم افزایی به حل مسائل میپردازند و ارزش خلق میکنند.
اگر تعریف بالا را متوجه نشدید دقیقا به همین خاطر است که ما دانشگاه نداریم. چون کپی کردهایم. درست مانند خود من که هم تیتر و هم تعریف را کپی کردهام! دانشگاه از غرب آمد. محتویات آن هم از غرب آمد. علم و دانش ما بر اساس استانداردهای آنهاست. آن هم علم و دانشی که در دوره لیسانس برای ۵۰ سال قبل است. یعنی شما بعد از اتمام دوره کارشناسی، تازه به علم ۵۰ سال قبل دست یافتهای و دنیا از شما پنجاه سال جلوتر است.
پس برای این که جلو بیفتید باید چه کنید؟
آفرین! ادامه تحصیلات در خارج از کشور! فرار مغزها
بر اساس آمار مؤسس پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) در دو سال گذشته، ایران با ۵۱ هزار و ۶۰۰ دانشجوی اعزامی بعد از کشورهای چین، هند، کره جنوبی، آلمان، عربستان، فرانسه،آمریکا، مالزی و ویتنام جزو ۱۰ کشور اول اعزام کننده دانشجو به دانشگاههای خارج قرار گرفته است و آمریکا به عنوان اولین کشور جذب دانشجویان بین المللی قرار دارد.
چند دانشگاه در ایران وجود دارد؟
بنا به آخرین گزارش موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی وزارت علوم، در ایران ۲۵۶۹ دانشگاه در کشور وجود دارد که از این میان تعداد ۵۳۰ واحد سهم دانشگاه آزاد بوده، ۳۰۹ موسسه غیرانتفاعی، ۱۷۰ مرکز فنی حرفه ای، ۴۶۶ مرکز پیام نور، ۹۵۳ واحد علمی کاربردی و ۱۴۱ دانشگاه دولتی است. خبرگزاری مهر هم اعلام کرده بود که ۴۴ دانشگاه و دانشکده مستقل وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در کشور وجود دارد. جمع همه اینها میشود :
تعداد کل دانشگاههای کشور برابر است با ۲۶۱۳ دانشگاه
برای تعداد دانشجو هم اعداد و آمار متفاوت است اما تخمین ۴میلیون دانشجو در ایران تخمین درستی است که نیمی از آن را دانشجویان کارشناسی تشکیل میدهند. کمی بیشتر از نیمی از آن! البته این هم جالب است بدانید که
علاقه جوانان برای رفتن به دانشگاه در سالهای اخیر ۶۴درصد کاهش داشته است.
منبع آمارهایی که خواندید: ایسنا
چگونه پدر و مادر را راضی کنیم که دانشگاه نرویم
اغلب پدر و مادرها دو حالت دارند:
۱. میخواهند ما زندگی نزیستهشان را زندگی کنیم. مثلا پدری که کارمند است از فرزندش میخواهد که دکترا بگیرد تا مثل او تمام عمر کارمند نباشد و مدیر شود. یا حقوق بیشتری بگیرد. پدری هم که کار آزاد دارد گیر می دهد که فرزندش حتما کارمند شود.
۲. میخواهند فرزندشان دقیقا همان مسیر را طی کند که خودشان رفتهاند. از بقیه مسیرها میترسند و تصورشان این است که انحراف از مسیر خانوادگی مساوی است با بدبختی!
اما واقعیت پنهان هر دو گروه عشق است. آنها میخواهند که شما موفق شوید. تفاوت شما با آنها این است که تعریفتان از موفقیت با تعریف آنها فرق دارد. شما باید کاری کنید که آنها ببینند هدف دارید و روز و شب برایش تلاش میکنید. باید ببینند به جای دانشگاه چه برنامه جدی دیگری دارید. این که صرفا دانشگاه نروید ایده خوبی نیست. باید به جای دانشگاه رفتن علایق و مهارتها و از همه مهمتر مسائل خودتان را پیش بگیرید. پیشنهاد ما این است:
کتاب کوچینگ زندگی را بخوانید و در کار یک مشاور به مسیر شغلیتان سر و شکلی بدهید
مشاوره خصوصی هدفگذاری و مسیر شغلی
دانشگاه چقدر مهم است؟
دانشگاه شما را اجتماعی میکند. جایگاه اجتماعی میدهد. میتوانید مطالبهگری سیاسی و فرهنگی و اقتصادی داشته باشید. شما را با طیفهای مختلف فکری آشنا میکند. این مهارتها برای رشد فردی خیلی اثرگذار است. اگر بتوانید خارج از دانشگاه این سه کار را انجام دهید نیازی به دانشگاه رفتن نیست.
۱. تکنولوژی ۲. اطلاعات ۳. ارتباطات
برای ارتباطات باید مشغول به یک کار باشید. کاری که با مردم سر و کار داشته باشد. باید به سمینارها و نشستهای متفاوت بروید. مخصوص در آن موضوعی که علاقه دارید. تورهای تفریحی و آموزشی هم ایده خوبی است. کار کردن و شغل داشتن را فراموش نکنید. حتی شده به رایگان. اما کار کنید. برای به دست آوردن تکنولوژی و اطلاعات باید زیاد بخوانید و زیاد تجربه کنید. وقتی پدر و مادرتان شما را ببینند که سحرخیز شدهاید و در حال مطالعه کتاب هستید حتما یک حساب دیگری روی حرفها و اهدافتان خواهند کرد.
یادگیری تندخوانی و ۸ مهارت مطالعه
(اعداد زیر عکسهای این مقاله را جمع کنید. نتیجه کد تخفیف شرکت در این دوره است)
دانشجوی موفق چه کسی است؟
شما در کامنتها نظرتان را بنویسید اما به نظر من موفقترین دانشجویان آنهایی هستند که به دانشگاه میروند تا خودشان چیزی یاد بگیرند نه آن که کسی به آنها چیزی یاد بدهد. اگر اهل گوش دادن به پادکستهای فارسی هستید پیشنهاد میدهیم پادکست دانشجو دانشجو نیست را گوش دهید
تصور غالب جامعه این است که موفقیت هر جوان ۱۸سالهای در دانشگاه رفتن است. یعنی اگر کسی دانشگاه نرفت بیسواد است. وارد دانشگاه هم که میشوی جو غالب این است که همه باید ارشد و دکترا بخوانند وگرنه دوران کارشناسی را بیهوده گذراندهاند. در دانشگاههای سطح بالای کشور هم بعضی ها به هر دری میزنند تا ادامه تحصیلات را در خارج از کشور بگذرانند.
ارشد بخوانیم؟
ارشد و دکترا هم خوب است اما برای همه نه! به همان سوالی که ابتدای مقاله پرسیدیم توجه کنید. برای افرادی که ترجیح میدهند در محیط علمی بمانند و پژوهشگر شوند یا استاد دانشگاه باشند یا اصلا افرادی که دوست دارند دکتر پشت نامشان بیاید و یا حقوق آخر ماهشان قدری بیشتر شود، خیلی هم داشتن مدارک بالای تحصیلی ضروری است و قابل توصیه! البته یک مسئلهای هم هست:
اگر درس نخواندیم چه کار کنیم؟
اصرار نداریم که بجنگید تا دانشگاه نروید. ما نگران جوانی شما هستیم. میتوانید دانشجو باشید. خیلی هم خوب. اما بیشتر به سراغ کتابهای غیر درسی و استفاده از فرصت جوانی باشید. هرچه هم کتاب درسی بخوانید به سرانه مطالعه کشور چیزی نیافزودهاید چون کتابهای دانشگاهی قرار است رتبه علمی کشور را بالا ببرد. آیا درس خواندن شما میتواند منتج به اختراعُ اکتشاف یا یک مقاله به درد بخور شود یا مثل ۷۰درصد مقالات کشور ناظر به نیاز ایران نیست؟
اما بیایید همت کنید و تا وقتی فارغالتحصیل نشدهاید این کارها را یاد بگیرید تا وقتی دوران دانشجویی تمام شد بیکار نباشید.
منبع اینفوگرافیک : دانشگاه کسب و کار
دانشجویان چه مهارتهایی را باید کسب کنند؟
مهارتهای تفکر
قدم بزنید و فکر کنید. با خودتان زمان بگذارید. فکرکردن در تنهایی و مخصوصا در حال قدم زدن خیلی از مشکلات را حل کرده و حتی ایدههای نابی را به ذهن متبادر میکند. تفکر انتقادی تفکر استراتژیک تفکر سیستمی و تفکرخلاقانه از مهارتهای نرمی هست که در این دهه از واجبات است. تفکر چیزی نیست که با خواندن یک کتاب یا شرکت در یک دوره بتوانید آن را به دست بیاورید. باید زندگیاش کنید. بزرگترین استعمار این است که نگذارند فکر کنید.
مهارتهای خواندن
این سایت سرشار است از محتواهای آموزشی کتابخوانی و مهارتهای مطالعه. بخوانید و لذت ببرید. توصیه اکیدی دارم که قدرت مطالعه را نیز جدی بگیرید.
مهارتهای نویسندگی
نوشتن میتواند یک عادت اثربخش برای رشد فردی و نظم دادن به افکار پراکنده و نشخوارهای ذهنی بیثمر باشد. ما در مرتا اعتقاد داریم که واحد شمارش تفکر، تعداد صفحه هایی است که دربارهاش نوشتهاید.
اگر قرار است دست به تصمیم مهمی بزنید، بهترین راه، آوردن افکار روی کاغذ است.
نوشتن درباره کتابهایی که میخوانید و خروجی گرفتن از تمام دادههای مغز، به شما انگیزه مطالعه بیشتر میدهد. اگر در حوزه ای که مطالعه میکنید متعهد به نوشتن شوید، با سرعت بیشتری رشد میکنید؛ چون خروجی زحماتتان را به وضوح میبینید و فهمتان از مطلب عمیقتر خواهد شد
نوشتن چندکاربرد مهم برای شما دارد:
- تخلیه ذهن و افزایش تمرکز
- یادگیری عمیق و بهتر فهمیدن
- ارائه خود به دیگران
- تولید محتوا و کسب درآمد ( قسمت 10: چرا تو یک رسانه نداشته باشی؟)
از آزادنویسی روزانه شروع کنید، روزی یک صفحه و از هر آنچه که در ذهنتان میگذرد، بنویسید.
خواندن را با تمرین نویسندگی همراه کنید
مهارتهای ارتباطی
شاید برایتان اتفاق افتاده باشد که ایدهی خوب داشته باشید اما نتوانسته باشید آن را خوب بیان کنید. در دنیای جدید کسب و کارها آن هم در کشورهای low context مثل ایران ارتباطات حرف راول را میزند. پس اهمیت آن را جدی بگیرید. کتاب ایده عالی مستدام به شما کمک میکند که بتوانید ایدههایتان را برای دیگران بصورت موثر بیان کنید. سایت روبرد شبکه ای است مخصوص دانشجویان که پیشنهاد میکنم به آن سر بزنید
و پیشنهاد دیگری که به شما داریم خواندن کتاب فنون مذاکره نوشته استاد شعبانعلی است.
حتی در دانشگاه هم برای متقاعد کردن مسئولین بسیار به کارتان میآید. حتی برای ازدواج!
با کد تخفیف mkmerta میتوانید در دوره آموزش شبکه سازی تجاری و دوره اصول و فنون ارتباطات شرکت کنید.
مهارتهای خودشناسی و هدفگذاری
بهترین دوره هدفگذاری با عادیترین دوره هدفگذاری از نظر محتوای خام تفاوتی ندارند. برای همین تا دلتان بخواهد دوره هدفگذاری در اینترنت پیدا خواهید کرد. آن چیزی که دورههای هدفگذاری را از هم متمایز میکند، میزان توانمندی استاد در به کارگیری شماست. برای همین برخی از دورهها بسیار اقتصادی و برخی دیگر بسیار بالا هستند. اگر به خودتان قول بدهید که می توانید خود را مدیریت کنید و با خود صداقت داشته باشید، روشی را به شما می آموزم تا هر سال طبق آن ، برای خود هدفگذاری کنید و تا پایان سال با همان فرمان جلو بروید. بهترین دوره هدفگذاری را خودتان برگزار کنید نام مقاله ای است که سید محمد حسینی برای مجله موفقیت نوشته است و در ویژهنامهی نوروز ۱۳۹۹ به عنوان تیتر دوم در مجله چاپ شد.
زبان آموزی
حتما انقدر در این باره شنیدهاید که نیازی به نوشتن و توصیه نیست. تنها چیزی که میتوانم در این مورد به شما بگویم این است که یادگیری زبان را به کاری روزانه تبدیل کنید. عادت سازی در این مورد میتواند به شما کمک کند. دوره عادت سازی (آفلاین)
با کد تخفیف mkmerta میتوانید در دورههای زبان آنلاین سایت مکتبخونه شرکت کنید
کارآموزی یا کار تشکیلاتی
همه این ۶ مهارت مادر را در همین کار تشکیلاتی یاد خواهید گرفت. کار در یک تشکیلات که همه اعضا به هدف و آرمان آن مجموعه ایمان دارند کمک میکند تا یاد بگیرید خوب فکر کنید بیشتر کتاب بخوانید بهتر بنویسید موثرتر ارتباط بگیرید . به خودتان و اهدافتان بپردازید و دانش روزتان را بالا ببرید. خصوصیت کار جمعی همین است. اگر کسی زبانش خوب باشد میتواند به بقیه کمک کند. وقتی مسئولیتی را قبول میکنید مجبورید دربارهاش بخوانید و تحقیق کنید. شاید لازم باشد هنر مذاکره و متقاعدسازی را یاد بگیرید… خلاصه همه چیز در کار جمعی خود را نشان میدهد. و جای رشد فردی در میان رشد جمعی خواهد بود. حتما ویدیوی چگونه کارمند نباشیم را در ادامه ببینید.
15 ایده شغلی برای دانشجویان درس نخوان و افرادی که قید دانشگاه را میزنند
- هر کاری که دوست داری: یک سال فقط نگاه کن. به درون و بیرون خودت. مثل یک کودک که دنیا را با نگاهی نو می بیند. با این تفاوت که تو خیلی جاها می توانی بروی که یک کودک نمی تواند برود. چیزهایی را خواهی دید که تا به امروز از چشمت مخفی مانده بوده اند. مغز تو دوازده سال بدون وقفه مطالعات بی فایده زیادی را حفظ کرده است. تو دوازده سال بدون وقفه مورد تدریس واقع شده ای. یک سال به ذهن خودت استراحت بده. اجازه بده کمی فضای خالی برای شکل گیری ایده های خوب و تازه در ذهنت بوجود بیاید.
- شروع کن به کار کردن توی یک مغازه یا یک شرکت. مهم نیست به عنوان آبدارچی کار کنی یا تحویلدار یا پیک موتوری یا فروشنده. با کار کردن علاوه بر اینکه شروع به پول درآوردن می کنی خیلی چیزهای دیگر هم یادمیگیری. مثل رابطه برقرار کردن و سر و کله زدن با آدمهای مختلف با هر سن و عقیده و شخصیت که فکرش را بکنی. راضی کردن و راضی نگه داشتن یک مشتری را یاد می گیری. نگران نباش! کار کردن نیازی به مدرک ندارد.
- خودت یه کسب و کار راه بنداز. راه اندازی یک کسب و کار نیازی به مدرک ندارد. برعکس، بیشتر کسانی که مدرک MBA یا مدرکهای مشابه دارند توانایی آغاز یک کسب و کار را ندارند و هرگز هم این کار را نمیکنند. از طرف دیگر، تعداد آدمهای دانشگاهنرفتهای که یک کسب و کار موفق دارند هم اصلا کم نیست.
- عکاسی. خرجش شاید یک دوربین خوب باشد اما اگر علاقه باشد و وب هم یاد بگیرید حامی پیدا خواهد شد. با کد تخفیف mkmerta میتوانید در دورههای آنلاین عکاسی شرکت کنید
- فیلمبرداری و تدوین. بدون تحصیلات دانشگاهی میتوانید مستقل پولدار شوید. هم فال هم تماشا. هیچ کسب و کاری نیست که به تدوینگر و فیلمبردار نیاز نداشته باشد. با کد تخفیف mkmerta میتوانید در دوره پریمیر ثبت نام کنید
- آشپزی. چیزی که زیاد است رستوران و کافی شاپ و درآمدهای خوب
- هنر. امروزه اینستاگرام فضای فروش هنر است.با کد تخفیف mkmerta میتوانید دورههای هنری شرکت کنید
- بلاگری. هم میتوانید پیج خودتان را بگردانید هم ادمین پیج دیگران شوید. دورههای معین نجفی، فرشته ایران نژاد و علی حاجیمحمدی را به شما پیشنهاد میکنیم.
- نویسندگی و تولیدمحتوای متنی که این روزها خیلی بابتش پول میدهند و فرصت شغلی فراوانی دارد. دورههای تولید محتوا با کد تخفیف mkmerta
- تدریس. آن چیزی را که بیشتر خوانده و بیشتر تجربه کرده اید را به دیگران آموزش دهید. اینستاگرام این فضا را برای شما آسان کرده است.
- مربیگری ورزش. لیست خوبی از آموزشگاههای ورزشی را در این لیست دیدم. شاید برای شما هم مفید باشد
- مشاور املاک . برای آدمهایی که انرژی زیادی دارند و سر و کله زدن با آدمهای دیگر و به طور کلی فروختن را دوست دارند، این گزینه بهترین راه برای محک زدن
استعداد و قابلیتهای خودشان است. از آنجاییکه برای افراد تازه کار حقوق ثابتی در کار نیست، تقریبا همه آژانسهای املاک از جوانهای پرانرژی، با آغوش باز استقبال می کنند. بنابراین پیدا کردن کار به عنوان مشاور املاک قاعدتا نباید بیشتر از چند روز طول بکشد. - برنامه نویسی . بیشتر کسانی که در رشته مهندسی نرم افزار یا اخیرا فناوری اطالعات، فارغ التحصیل میشوند، مهارت لازم برای برنامهنویسی در یک پروژه واقعی را ندارند. اینها معموال پس از گذراندن چند دوره عملی حرفه ای برنامه نویسی زیر نظر برنامه نویسان حرفهای آمادگی کار در یک پروژهی نرمافزاری را پیدا می کنند.
- گرافیک و طراحی در وب. این دو اگرچه دو کار مختلف می باشند ولی به دلیل همپوشانیهایی که دارند آنها را به عنوان یک گزینه نوشته ام. فقط خدا می داند که ساکنین کره زمین در روزها و ماهها و سالهای آینده به چند تا وب سایت یا کار گرافیکی دیگر نیاز خواهند داشت. و اینکه چقدر انگشت شمار هستند کسانی که
بتوانند این نیاز را پاسخ بدهند. - کشاورزی. برای کشاورزی لزوما به یک یا چند هکتار زمین نیاز نداری. می توانی همه چیز را درباره گیاهان آپارتمانی یاد بگیری و آموخته هایت را در محل زندگیت اجرا بکنی. می توانی یک گلخانه کوچک در حاشیه شهر اجاره بکنی. می توانی یک سوله کشت قارچ اجاره بکنی. برای کاشتن فرصتهای زیادی وجود دارد.
عمده این ایدهها را از کتاب «امکان» نوشته علی سخاوتی نوشتم. ضمنا برای یادگیری مهارتهای لازم هر کدام از این مواردی که نوشتم حتما «سایت مکتبخونه» با کد تخفیف mkmerta را فراموش نکنید. یقینا دورههای آموزشی مفیدی را آنجا خواهید یافت.
مرتا چه کمکی به دانشجویان میکند؟
کتابخوانی
- اینجا کمی از خودتان بنویسید تا یکی دوتا کتاب خوب به شما پیشنهاد کنیم : چه کتابی بخوانیم | مشاوره آنلاین و رایگان کتابگزینی
- اینجا هم لیستی از رمانهای خوب را معرفی کردهایم : چگونه یک رمان خوب انتخاب کنیم + لیست رمانهای خوب
مسیرشغلی
- اورژانس هدفگذاری یک آموزش دانلودی 2ساعته است که در آن به نکات کلیدی هدفگذاری و رسیدن به اهداف بصورت شش ماهه صحبت کردهایم. ما اعتقاد داریم که هدفگذاری چیزی نیست که بتوان در یک دوره یاد گرفت. ما به شما شاه کلید دادهایم تا خودتان قفلهای مربوط به خودتان را باز کنید. اما نیاز هست که یک مربی در این مسیر شما را یاری کند.
- فقط به خاطر این که متفاوتید، غیرقابل جایگزین نخواهید شد. ولی تنها راه برای اینکه غیرقابلجایگزین باشید این است که متفاوت و متمایز باشید: معرفی کتاب مهره حیاتی و 10 نکته حیاتی این ابر مقاله را بخوانید.
- برای مشاوره مسیر شغلی همراه با تستهای شخصیت شناسی کلیک کنید : دوره خصوصی خودشناسی، هدفگذاری و برنامه ریزی (غیرحضوری)
در این مقاله سعی کردیم آنچه در دانشگاه به شما نمی گویند را ارائه دهیم و بنویسیم. امیدواریم که توانسته باشیم نقشی در موفقیت شما ایفا کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید