هدف گذاری ؛ راهکاری برای انتخاب بین گزینههای خوب
جوانهای این روزها دچار سندروم انتخابهای پشت هم و خوب هستند. گزینه های خوب از هر طرف اطرافشان را پر کرده. محدودیت ها کمتر شده. کارهایی که هرکدام برای یک نفر کافی است را امروز میتوانند با هم انجام دهند. البته هیچکدام هم کیفیت مطلوبی نخواهند داشت.
وقتی چند هدف داشته باشیم، دقیقا نمیدانیم به کدامشان بزنیم
دانشگاه و کلاس زبان میروند ولی درسها نصفه و نیمه هستند و بهرهای از یادگیری ندارند. باشگاه میروند تا سلامت بدن را تضمین کنند. جایی مشغول کار هستند، جایی درگیر مسئولیت اجتماعی و فعالیتها هستند. مدیرش ناراضی از تعهد نداشتنش ناراضی از کارهایی که انجام نمیشود. خانواده هم از اینکه مدام درگیر است و وقتی برایشان نمیگذارد ناراحتند، اگر دختر باشد ترس ازدواجش را دارند و اگر پسر باشد درآمد نداشتنش مایه ترس است. روی کسب و کار شخصی اش نیز کار میکند، از هر طرف که نگاه میکند پیشنهاداتی دارد که به همه آنها هم فکر میکند. هیچ گزینهایی را رد نمیکند. همه جا هست ولی هیچ چیز دستش را نمیگیرد.
همه حق دارند. دیگران فقط شلوغی محض را می بینند و خستگی مفرطش را! دستاوردها پس چه شد!؟
اگر درس میخوانی نمره ها کو؟ اگر کار میکنی در آمدت را نشان بده؟ اگر یاد میگیری هدفت کجاست؟ هیچ کس به ما هدف گذاری را درست و درمان یاد نداده. هدف گذاری این روزها لوس شده! اما نکته جا ماندهایی دارد که ما کمتر به آن فکر میکنیم.
حلقه مفقوده این ماجرا خودمان هستیم. خودشناسی! و بعد از آن شناخت چاله چوله های همگانی دنیا! ما گول خورده ایم. انسان جماعت هر چقدر هم توانمند باشد باز هم محدود است. با همه تواناییهایمان محدودیتهای زیادی داریم. محدودیت زمان و عمر، محدودیت مالی، محدودیت قدرت، محدودیت فضا. حالا با توجه به این شرایط باید ببینیم که دقیقا چه چیزی میخواهیم. آرزویمان چیست؟
البته بین آرزوها، اهداف و خواستههایمان تفاوت وجود دارد. مثلا میتوان گفت ما آرزویمان خوردن یک غذای خوشمزه است؛ سیر شدن هدفمان است و خواستهمان قرمه سبزی است.
هدف باید بر مبنای آرزو باشد و بتوان آن را به قطعات کوچکتر تقسیم کرد. بعد به مرور از دیدن پیشرفتهایمان به هیجان میآییم و میخواهیم باز هم بیشتر جلو برویم.
وقتی بیشتر به خودمان نگاه کنیم میبینیم انتخابهای زیادی هست، اما ما درنهایت یک چیز را میخواهیم. رسیدن به آرزو یا هدفمان. این طور دچار سردرگمی نمیشویم و انتخاب های متنوع ما را اسیر نمیکند.
دیدگاهتان را بنویسید