تندخوانی چیست؟ صفر تا صد تندخوانی

شما حق دارید بدانید تندخوانی چیست تا بیهوده پول خود را به امید افزایش سرعت مطالعه هدر ندهید. آنچه در جامعه به عنوان تندخوانی تدریس و ترویج می‌شود نگاه مکانیکی به خواندن است. اما راز پنهان تندخوانی، صرفه‌جویی و بهینه‌سازی زمان در خواندن است.

سرعت مطالعه خوب است و پیشرفت هم می‌کنید. اما اصل بر بیشتر کتاب خواندن است. سرانه مطالعه با بالارفتن سرعت مطالعه افزایش نمی‌یابد بلکه با بیشتر کتاب خواندن ما رشد می کند. در ادامه این مقاله قصد داریم آنچه در مورد تندخوانی نمی‌دانستید را افشا کنیم:

راهنمای مطالعه:

تندخوانی چیست؟ واقعیت است یا افسانه؟

تندخوانی فقط روشی برای کتابخوانی نیست بلکه تتدخوانی در نهایت با تقویت و پرورش مغز، به یک سبک زندگی آرام‌تر و بدون تنش منجر می‌شود. تندخوانی ترکیبی از افزایش توانمندی چشم و قدرت ازتباط آن با مغز است که با تمارین متفاوت چشم و مغز در انسان شکل می‌گیرد.

تا به حال پیش آمده کتابی را بخوانید و از آن لذت نبرید؟
افرادی را می‌شناسم که کتاب خواندن را کنار گذاشته‌اند بخاط یک تجربه بد.  فقط به این دلیل که یک کتاب بد و کسل آور خوانده‌اند.

تندخواندن باعث می‌شود شما بیشتر کتاب بخوانید. حتما مرا بازخواست می‌کنید که بر چه مبنایی این ادعا را می کنم؟ باید بگویم

اولاً فراگیران زیادی داشته‌ام و بسیار دیده‌ام افرادی که پس از یادگیری این مهارت تحولی شگفت انگیز در مطالعاتشان ایجاد شده و در نتیجه زندگی و کیفیت زیست‌شان به کلی بهبود و متعالی گشته است

ثانیا افرادی که تندخوانی بلدند، کتاب‌هایی را انتخاب می‌کنند که از آن لذت می‌برند.

شما وقتی کندخوان باشید نمی‌توانید در عرض یک ساعت کل کتاب را مرور کنید و متوجه شوید آیا مناسب سلیقه شما هست یا خیر اما افراد تندخوان با پیش‌خوانی و مرور کلمات کلیدی، متوجه موضوع و فن نگارش نویسنده می‌شوند و در نتیجه تصمیم می‌گیرند آیا ارزش دارد روزهایشان را همراه با کتاب بگذرانند با خیر؟

هدف تندخوانی چیست؟

هدف اصلی تندخوانی این است که دریابیم کتاب، به خواندن دقیق‌تری احتیاج دارد یا خیر؟ این بررسی کمک می‌کند تا عیار کتاب دستمان بیاید و مطالب اصلی را از کلیشه‌ها جدا کنیم.

پس از این مرحله که بیش از یکی دو ساعت نباید زمان بگیرد، تصمیم می‌گیریم کتاب را دوباره و این‌بار به صورت دقیق و تحلیلی مطالعه کنیم یا کتاب را کنار بگذاریم. چون آنچه را که نویسنده قصد انتقالش را داشته، دریافته‌ایم.

این‌گونه است که زمان یک انسان حرفه‌ای و تندخوان بسیار بیشتر از یک انسان معمولی ذخیره می‌شود، کتاب‌های بیشتری می‌بیند و زمانش را صرف دقیق خواندن کتاب‌های خوب می‌کند.

اصول تندخوانی چیست؟

تندخوانی در پیش خوانی، دوره و مرور کمک می‌کند و شما را درخواندن از رقبایتان جلو می‌اندازد. فلسفه آن بر ۲ حقیقت استوار است. ببینید:

 

4 حقیقت پنهان تندخوانی

در مورد تندخوانی، حرف‌های زیادی گفته می‌شود. چه موافق و چه مخالف. اما همه ما یک هدف داریم؛ می‌خواهیم در مطالعه قدرتمند شویم. کتاب در دستانمان مانند خمیری شود در دستان نانوا. متوجه باشیم این کتاب قرار است به کدام نیاز ما پاسخ دهد و قرار است با چه سرعتی خوانده شود؟ پس باید همه روش‌های خواندن را فرابگیریم و ببینیم با کدام روش لذت بیشتری می‌بریم. اگر شما یک اتومیبیل‌ران حرفه‌ای باشید و اتومیبیلی داشته باشید که ۲۴۰ کیلومتر بر ساعت برود، آیا همیشه با ۲۴۰ کیلومتر بر ساعت با آن حرکت می‌کنید؟ نکته همینجاست…

حقیقت اول این است که تندخوانی، به معنای واقعی تندخواندن نیست. بلکه حرفه‌ای خواندن و با قدرت خواندن است. یعنی ما کتاب را طوری بخوانیم که هم متوجه شویم و هم در یادمان بسپاریم و هم زمانی را هدر ندهیم. این گونه است که راندمان مطالعه افزایش می‌یابد و در واقع ما نسبت به قبل تندتر می‌خوانیم.در ادامه این مقاله توضیح خواهیم داد که چگونه این کار را بکنید.

حقیقت دوم این است که کسی نمی‌تواند بگوید سرعت مطالعه‌اش فلان عدد است. چون سرعت مطالعه شما برای هر کتاب بسته به نوع نگارش و موضوع آن متفاوت خواهد بود. مثلا اگر روزنامه را با ۴۰۰ کلمه بر دقیقه می‌خوانید، ممکن است فلسفه را با ۱۰۰ کلمه، داستان را سیصد کلمه و متن انگلیسی را با ۲۵ کلمه بر دقیقه مطالعه کنید. پاسخ سیدمحمد حسینی را به آقای سلیمانی که حس خیلی بدی به تندخوانی داشت ببینید

حقیقت سوم این که قرار نیست تندخواندن جلوی لذت بردن مارا از مطالعه بگیرید. ممکن است ما با کتابی رو‌به‌رو باشیم که متنی زیبا و غنی دارد. شاید بخواهیم متوقف شویم؛ آن را یادداشت یا هایلایت کنیم؛ عکس بگیریم.

و حقیقت چهارم که می‌خواهم با شما در میان بگذارم تفاوت Study (مطالعه کردن)  و reading (خواندن) است. ما در فارسی هر دو را به یک مفهوم استفاده می‌کنیم . اما باید بدانیم مطالعه کردن برای درس خواندن و تحقیقات است. جایی که لازم است همه کتاب را از اول تا آخر بخوانیم. اشتباه ما این است که فکر می‌کنیم همه کتاب‌ها را باید Study کنیم در حالی که اغلب کتاب‌هایی که در زندگی یک فرد کتایخوان خوانده می‌شوند، reading می‌شوند.یعنی لزوماً از اول تا آخر خوانده نمی شود. لزوماً همه‌اش خوانده نمی‌شود. و اصلاً مهم نیست که محتوای آن را حفظ کنیم یا نه. مهم مفهومی است که از آن وارد مغز ما می‌شود که یا قرار است مشکلی از ما را حل کند یا قرار است دانشی بدهد و یا لذتی!

 تقاضا می‌کنیم مهارت های مطالعه را برای خواندن همه‌ی کتاب ها یادبگیرید؛ نه فقط کتاب های درسی.

تندخوانی برای چه کسانی مفید است؟

اگر یکی از این ۱۲ عارضه را دارید، باید تندخوانی و دیگر مهارت‌های مطالعه را یاد بگیرید!

  1. عدم توانایی در به یادآوری راحت و سریع مطالب ذخیره شده در حافظه
  2. عدم توانایی در ارائه ارتباطات تازه و کشف مفاهیم نو
  3. عدم توانایی در درک و به خاطرسپاری کامل مطالب
  4. عدم توانایی در عبارتخوانی یا اندیشه خوانی
  5. عدم توانایی در پیوند مطالب به یکدیگر
  6. عدم توانایی در تحلیل و بسط مطالب
  7. خستگی، کسلی و بی‌حوصلگی
  8. عدم علاقه و شوق به مطالعه
  9. ناتوانی در بازیابی مطالب
  10. پایین بودن سرعت
  11. عدم تمرکز حواس
  12.  فراموشی

پایین بودن سرعت مطالعه یا کندخوانی چه عوارضی را به دنبال دارد؟

  • اتلاف وقت؛ اولین مسأله‌ای که  بلافاصله به ذهن خطور می‌کند، مسأله زمان است. کندخوانی باعث اتلاف وقت می‌شود. در عصری که عصر اطلاعات نامیده می‌شود و رشد سرعت علم روز به روز افزوده می‌شود، یک فرد کندخوان چگونه می‌خواهد اطلاعات و دانش خود را به متوسط جامعه برساند؟
  • خستگی؛ هرگاه نتوان مطالعه را در مدت زمان مطلوب انجام داد و زمان زیادی را برای آن صرف کنیم، خستگی امری اجتناب ناپذیر است. مطالعه اگر روی اصول خودش صورت پذیرد نه تنها باعث خستگی نمی‌شود بلکه با گذشت زمان انگیزه و علاقه به مطالعه افزوده می‌شود. خستگی مغز که حادترین حالت خستگی در هنگام مطالعه است، پدیده‌ای است که به علت عدم رعایت شرایط مطالعه و ایجاد شرایط نامطلوب برای فعالیت مغز روی می‌دهد.
  • حواس پرتی؛ هرگاه نتوان برای مغز بر مبنای توانایی آن، تکلیف مشخص کرد، مغز خود به تعیین وظیفه برای خویش بر مبنای قوی‌ترین انگیزه و محرکی که در آن زمان با آن برخورد داشته است، می‌پردازد و ظرفیت زمانی خالی خویش را تکمیل می‌کند. ظرفیت زمانی مغز امکانی است که همراه با حرکت زمان ایجاد می‌گردد.
  • کاهش درک مطلب؛ با  خستگی و حواس پرتی چه انتظاری از درک مطلب دارید؟
  • عدم علاقه و بی‌حوصلگی؛ بدون درک مطلب بی‌علاقگی و بی‌حوصلگی را شاهد خواهید بود
  • کندذهنی؛ به معنای عدم توانایی در تحلیل داده‌ها و درک زوایای ناپیدا و ناتوانی در کشف ارتباطات تازه میان مفاهیم است و به علت عدم بهره‌گیری از مهمترین ابزار کسب اطلاعات یعنی مطالعه پدید می‌آید.

تندخوانی برای چه افرادی مفید استچرایی تندخوانی

کاهش سرعت مطالعه موجب کاهش تمرکز حواس و در نهایت موجب کاهش درک مطلب می‌شود. درک مطلب که کم شود، حوصله و علاقه هم کاسته می‌شود. علاقه که نباشد یادگیری هم افت می‌کند.

تمرکز حواس که نداشته باشیم، نمی توانیم دقت کافی را برای یافتن ارتباطات منطقی متن ، استنباط ، طبقه‌بندی و ساماندهی مطالب داشته باشیم و در نتیجه هر آنچه مطالعه کردیم، به زودی زود فراموش خواهیم کرد.

این باعث می‌شود نسبت به مطالعه  و کتاب خواندن موضع منفی داشته باشیم. کسی که سراغ کتاب و کتابخوانی نرود از نظر کلامی و دانش روز عقب می‌افتد و دیگر قادر به دریافت و انتقال اطلاعات  به مغز خود نخواهد بود. بنابراین مغزش زودتر پیر و کند ذهن می‌شود.

تند خوانی، درک مطلب را کاهش نمی‌دهد؟

هیچ‌وقت به خاطر درک مطلب، کندخوانی نکنید. بعضی از افراد فکر می‌کنند برای درک مطلب باید به آرامی و بادقت بخوانند و تندخوانی را معادل با کاهش درک مطلب می‌دانند. ممکن است این تصور منطقی به نظر بیاید. اما تحقیقات نشان داده است که هرچه سریعتر بخوانید بهتر درک می‌کنید!

برای درک مطلب، تندخوانی بهتر از کندخوانی است چون مغز شما آمادگی ورود اطلاعات بسیار زیادی را دارد و در واقع برای مطالعه با سرعت پایین طراحی نشده است. مطالعه آرام و با دقت، مغز شما را به درک آرام و آرام‌تر و خستگی بیشتر و بیشتر تشویق می‌کند. بنابراین افزایش سرعت مطالعه به طور خودکار سبب افزایش درک مطلب می‌شود. زیرا اطلاعات در واحدهای معناداری سازماندهی می‌شوند که برای مغز بامعنی هستند.

ضمنا تندخوانی، پیش‌خوانی و مرور مطالب درسی را نیز آسان می‌کند. و این بهره‌برداری شما را از کتاب افزایش می‌دهد. تحقیقات نشان داده بازگشت چشم به عقب هنگام خواندن متن، در اغلب موارد به خاطر وسواس در یادگیری است و واقعی نیست. این در حالی ست که مغز دارد مطالب را فرامی‌گیرد و به دنبال ساختن تصویر بزرگ (big picture) از آن محتوایی است که دارید می‌خوانید و شما با بازگشت چشم، اشتهای مغز را برای فهمیدن کور می‌کنید. حفظ کردن بدون فهمیدن را به خوردش می‌دهید و در نهایت این باعث می‌شود 60% درک مطلب کمتری داشته باشید.

تست تندخوانی؛ سرعت مطالعه خود را کشف کنید

در قسمت قبل اشاره کردیم ترس از درک مطالب کم به هنگام خواندن ممکن است خواننده را از رسیدن به سرعت مطلوب مطالعه باز دارد. سرعت مطلوب مطالعه عبارت است از سرعتی که برای میزان معینی از درک لازم است. برای غلبه بر این ترس و افزایش میزان درک، تمرین سرعت مطلوب را که در ادامه می‌‎آید انجام دهید.

  1. یک صفحه از کتاب خود را با حداکثر سرعتی که می‌توانید بخوانید، این سرعت اکتشافی شما نامیده می‌شود. اهمیت چندانی به درک مطلب ندهید، و سعی کنید که سرعت مطالعه‌ی خود را فدای درک مطلب نکنید. دفعه بعد همین صفحه را با سرعت کمتر ولی درک مطلب کامل بخوانید. حال که شما مطالب را در این بار خواندن کاملا فهمیدید، میزان درک خود را در بار اول مطالعه تخمین بزنید.
  2. صفحه دیگری را انتخاب کنید و باز هم به روش فوق این صفحه را دو بار بخوانید، یک بار با سرعت اکتشافی و بار دیگر با سرعت کمتر برای فهمیدن کامل مطالب. ولی سعی کنید که این دفعه سرعت اکتشافی شما از سرعت اکتشافی دفعه اول کمتر باشد. باز هم، با مقایسه‌ی میزان درک خود در دو بار مطالعه، میزان درک خود را در سرعت اکتشافی تخمین بزنید.

منحنی سرعت مطلوب مطالعه برای تندخوانی

این روش دوبار مطالعه (یکی سریع و یکی کند) را با صفحات دیگر کتاب و با تقلیل تدریجی سرعت اکتشافی خود آن‌قدر ادامه دهید تا وقتی که میزان درک شما از بار اول و دوم مطالعه یکی شود. این سرعت مطالعه سرعت مطلوب برای شما خواهد بود.

با این سرعت مطلوب چندین صفحه‌ی دیگر را یک بار بخوانید. چون میزان سهل و دشواری مطالب از صفحه‌ای به صفحه‌ی دیگر فرق می‌‎کند، سرعت خواندن شما نیز به همین نسبت تغییر خواهد کرد. بنابراین سرعت مطلوب مطالعه یک دامنه تغییر دارد که بیش از یک نقطه را در بر می‌گیرد.

سرعت‌تان را مهندسی کنید

تند خواندن مطالب در بسیاری از موارد خیلی مفید است؛ ولی تندخوانی به تنهایی کافی نیست. سرعت خواندن شما بنا به دشواری و سهولت مطالب خواندنی و همچنین نسبت به هدفی که از مطالعه دارید، باید فرق کند. برای مثال، اگر با همان سرعتی که یک داستان ساده را می خوانید، مطالعه مطالب دشوارتر مثل یک کتاب شعر یا یک رمان فلسفی بپردازید، درک مطلب را از دست می‌دهید. تندخوانی به عنوان تنها روش خواندن، نه کافی است و نه منطقی. شما باید همه مهارت‌های مطالعه را بیاموزید تا بتوانید مطالعه خود را بر اساس شرایط و محتوا و نیاز خودتان، مهندسی کنید.

هدف ایده‌آل شما نباید سریع‌تر خواندن باشد بلکه باید خواندن با سرعت‌های مختلف را با بگیرید و بدانید چه موقع از چه سرعتی استفاده کنید. در پیش‌خوانی سریع‌تر می‌خوانید چون هدف شما این است که به تیترها و موضوعات اصلی کتاب آشنا شوید تا اگر خوب نبود آن را مطالعه نکنید یا برای زمانی دیگر بگذارید.
باید برای هر قسمت کتاب که قطعا در سطح متفاوتی از سختی هستند، یک سرعت را برای مطالعه انتخاب کنید، کتابخوان‌های حرفه‌ای هیچ وقت با سرعت ثابت مطالعه نمی‌کنند.

 

سرعت مطالعه و رکورد تندخوانی در ایران و جهان چقدر است؟

این که بفهمیم رکورد تندخوانی در ایران و جهان چقدر است، نیاز به برگزاری مسابقه دارد. مسابقات تندخوانی در همه‌جای جهان با شرایط خاصی برگزار می‌شود. نکته‌ای که مهم است مشترک بودن متونی است که شرکت کنندگان در حال مطالعه آن می‌باشند. نکته بعدی این است که شرکت کنندگان تحت هیچ شرایطی آن کتاب را قبلا نخوانده باشند و برای اولین‌بار در مسابقه، آن کتاب را ببینند. شرط بعدی این است که به همه سوالاتی که پس از خواندن، مطرح می‌شود پاسخ صحیح دهند. تحت این شرایط می‌توانند رکورد خود را ثبت نمایند.

کتابی که هنوز چاپ نشده توسط یکی از انتشاراتی‌ها رونمایی می‌گردد و شرکت‌کنندگان مسابقه تندخوانی شروع به خواندن آن می‌کنند تا پایان آن و سپس به سوالات پاسخ می‌دهند. شما نیز می‌توانید در جمع‌هایتان این مسابقه را اجرا کنید. البته به شرطی که مطمئن باشید آن کتاب را کسی قبلاً نخوانده است.

این که گاهی گفته می‌شود در کشور ما، عزیزانی نفر اول تندخوانی در کشور هستند، بدون حساب و کتاب است. چون  اولاً ما درکشورمان هیچ‌گاه مسابقه تندخوانی نداشته‌ایم و ثانیاً سرعت مطالعه شما در هر متنی با متن دیگر متفاوت است. دقیقا مانند اتومبیلی که در یک خیابان با سرعت ۶۰ کیلومتر بر ساعت می‌رود و در یک اتوبان ۱۱۰ کیلومتر بر ساعت! مهم این است که ما درحال مطالعه چه‌نوع محتوایی هستیم؟ ممکن است اگر سرعت من در خواندن روزنامه ۵۰۰ کلمه بر دقیقه باشد، برای خواندن فلسفه، ۱۰۰ کلمه بر دقیقه زمان ببرد!

اگر برایتان سوال شده است که پس چرا تندخوانی را می‌آموزیم باید بگویم دلیل آن، این است که سرعت‌مان نسبت به خودمان بیشتر شود. قرار نیست سرعت شما به ۱۰۰۰ کلمه بر دقیقه برسد اما قطعاً سرعت مطالعه‌تان دو برابر می‌شود

نحوه محاسبه سرعت مطالعه (تندخوانی)

فرمول محاسبه سرعت مطالعه (تندخوانی)

آخرین آمار رسمی‌ای که توانسته‌ایم از رکورد تندخوانی به دست بیاوریم، آماری است که آنا جونز رکورد دار سرعت مطالعه در جهان شده است. البته افرادی هستند که چه در ایران و چه در جهان مقابل دوربین‌ها می‌آیند و ادعا می‌کنند که سرعت مطالعه شگفت انگیزی دارند اما معیار ما مسابقات رسمی تندخوانی است نه ادعاهای رسانه‌ای.

رکورد تندخوانی در دنیا

در سال ۲۰۰۷، آنا جونز که ۶ بار قهرمان مسابقات جهانی تندخوانی شده بود، کتاب هری‌پاتر و یادگاران مرگ را در ۴۷ دقیقه و ۱ ثانیه خواند و به سرعت شگفت انگیز ۴۲۵۱ کلمه بر دقیقه دست یافت. او سپس به نقد و بررسی این کتاب برای نشریه ابندیپندنت و شبکه تلویزیونی اسکای پرداخت و طی این نقدها، سخاوتمندانه تجربه‌ی تندخوانی‌اش را در خواندن این کتاب را با دیگران به اشتراک گذاشت.

تندخوانی در کشور های مختلفمقایسه سرعت مطالعه در جهان

درست است که سرعت مطالعه متوسط ما ایرانی‌ها بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ کلمه بر دقیقه است و سرعت مطالعه جهانی (۶۰۰ کلمه بر دقیقه) فاصله زیادی داریم؛ اما هر کدام از این‌ها مثل من و شما روزی از سرعت مطالعه خود ناراضی بودند ولی تصمیم گرفتند وقت و تلاش خود را صرف بهبود و تکامل قدرتمندترین مهارت انسانی کنند. آماده‌اید که شروع کنیم؟

یادگیری تندخوانی را از چه سنی و از کجا شروع کنیم؟

ابتدا باید بدانید که تندخوانی یکی از 10 مهارت مطالعه است. به هرم مطالعه که در ادامه می‌اید توجه کنید. پاسخ همه سؤالات آنجاست.

هرم مطالعه یادگیری مهارتهای مطالعه
خواندن ایتدایی همان مهارتی است که ما در اول و دوم دبستان فراگرفتیم. زمانی که ما بتوانیم از روی یک متن، بدون توقف روانخوانی کنیم، آنگاه می‌توان گفت سطح اول یعنی سطح حرکت را پاس کرده‌ایم. بنابراین، تندخوانی برای سنین زیر 9 سال توصیه نمی‌شود. و بهترین سن از نظر ما، 10سالگی است.

یادگیری تندخوانی اولین مرحله پس از روانخوانی است که در مدرسه به ما آموزش داده نشده است. در مورد سطح دقت و دقیق‌خوانی آموزش دیده‌ایم اما قبلش لازم بود سطح سرعت را می‌آموختیم. حالا که فهمیدید کجای هرم مطالعه قرار دارید، می‌توانید شروع کنید:

1.منابع یادگیری تندخوانی/ کتاب‌های تندخوانی

یکی از کتاب‌هایی که به شما توصیه می‌کنیم کتاب صفرتاصد تندخوانی است که توسط نشر ثالث به چاپ رسیده است چون چکیده ای است از آنچه ما با خواندن کتاب‌های دیگر و دوره‌های دیگر آموختیم. در مقاله ای نیز چندین کتاب درباره آموزش تندخوانی و کتابخوانی معرفی کرده‌ایم که اینجا دیگر به آن نمی‌پردازیم. همچنین می‌توانید برای ارتباط روزمره با  کتاب و تمارین ذهنی تندخوانی اپلیکیشن‌های مربوط به کتاب و کتابخوانی استفاده کنید.

2.وبینار صفرتاصد تندخوانی

اگر می‌خواهید در یک ساعت و یک نشست به صورت ماراتن صفرتاصد تندخوانی را بیاموزید، دیدین این وبینار رایگان بهترین کمکی است که می‌توانیم به شما داشته باشیم. مشاهده آنلاین و دانلود

3. مقالات سایت مرتا

چهار مقاله تخصصی در سایت داریم که به آموزش روش‌ها و تمرین‌های تندخوانی پرداخته‌ایم. هر کدام که مورد نیاز شماست انتخاب کرده و به آن صفحه بروید.

آموزش روش‌های تندخوانی

آموزش تمرین‌های تندخوانی

آموزش تندخوانی برای دانش‌آموزان

آموزش تندخوانی به کودکان

4. دوره‌های آموزشی مرتا

  1. دوره آموزشی ویدئویی تندخوانی 
  2. بسته جامع آموزشی قدرت مطالعه

پاسخ به سؤالاتی که شما پرسیده‌اید

آیا افزایش سرعت مطالعه به محو دیگر عوارض شیوه‌های نادرست مطالعه می‌انجامد؟

ابتدا باید باز کنیم که سرعت مطالعه یعنی چه؟ افزایش سرعت مطالعه به دو نوع صورت می‌پذیرد. یکی با رفع سرگردانی دید و افزایش همزمان دقت و سرعت چشم  و دیگری مطالعه‌ به صورت عبارتخوانی. در هر دو حالت، حجم بسیار زیادی از کلمات را در ثانیه وارد مغزمان می‌کنیم و در حال شناخت، تحلیل و یادگیری هستیم. لذا ذهنمان نمی‌تواند به کار دیگری مشغول شود. تمام تمرکزش روی این کار انرژی بر است. و تمرکز که بالا می‌رود، درک مطلب افزایش می‌یابد. درک مطلب باعث ایجاد رضایت در انسان شده و اعتماد به نفس و عزت نفس را بالا می‌برد. علاقه برای ادامه دادن پیدا می‌کنید و دیرتر خسته می‌شوید.

مزایای افزایش سرعت مطالعه یا تندخوانی چیست و چگونه می‌توان به آن دست یافت؟

وقتی سرعت مطالعه شما افزایش پیدا می‌کند ، زمان شما بهینه می‌شود. از هر زمان کوتاهی حتی ۵ دقیقه می‌توانید استفاده کنید و چند صفحه‌ای کتاب بخوانید.به همین صورت می‌بینید کتاب خواندن جزو عادات زندگی شما شده و غذایی که باید هر روز به روحتان تغذیه کنید.

با افزایش سرعت مطالعه خود،  مهارت بسیار بالایی در تمرکز خود پیدا می‌کنید.

زمانتان را برای کتاب‌های بد نمی‌گذارید. وقتی تندخوانی بلد نیستید مانند این است که جاده خشک و بی آب و علفی را دوچرخه سواری کنید! اما وقتی بلدید اگر کتابی بد بود تند می‌خوانید و کنار می‌گذارید و اگر خوب بود می‌توانید از کندخوانی آن لذت ببرید. مانند وقتی که با اتومبیلتان به جاده‌ای سرسبز سفر می‌کنید و می‌خواهید در آرامش از آن عبور کنید.

بیایید ابتدا عادات غلط را کنار بگذارید:

  • درک بصری را جایگزین خواندن کنید
  • کلمه به کلمه نخوانید. سعی کنید من ها را ۲-۳ کلمه در میان بخوانید
  • بدون نشانگر نخوانید. حتما از یک علامت یا نوک انگشتانتان برای مطالعه استفاده کنید
  • به کلیت متن و تیترها بیشتر از جزئیات توجه کنید

بر چه اساسی افزایش سرعت مطالعه افزایش میزان یادگیری و بازدهی را به دنبال می‌آورد؟

افراد تندخوان اگر بخواهند یک کتاب درسی را بخوانند ، یک بار پیش‌خوانی می‌کنند ، یک بار تحلیلی خوانی می‌کنند و بارها نیز مرور می‌نمایند. تندخوانی برای این است که پیش‌خوانی و مرور را راحت کند. بقیه آدم ها از ابتدا سراغ متن اصلی می‌روند و از همان اول شروع به خواندن تحلیلی و حفظ کردن می‌کنند. اما شیوه صحیح مطالعه این است که ابتدا یکبار تا انتها تندخوانی و کلی‌خوانی کنیم ببینیم داستان چیست، سپس بر اساس آنچه بررسی کردیم متوجه می‌شویم برای هرصفحه یا هر فصل چقدر باید انرژی و زمان گذاریم. بنابراین  زمانی را ازدست نمی‌دهند و بهینه مطالعه می‌کنند. پس از اتمام خواندن تحلیلی وقت آن است که مجددا از تندخوانی استفاده کنند و بارها مرور کنند تا آنچه را که باید حفظ کنند نیز حفظ شوند. بهترین و کارآمدترین روش به یادسپاری مطالب، مرور است. خلاصه‌نویسی و نقشه ذهنی نیز از مهارت‌های تندخوان‌هاست که میزان یادگیری و بازدهی را به شدت بالا می‌برد

آیا می‌توان به تمرکز حواس برمبنای افزایش سرعت مطالعه نائل آمد؟

فرض کنید سوار یک اتومبیل هستید و دارید با سرعت ۱۲۰کیلومتر بر ساعت رانندگی می‌کنید. در این حالت تمرکز بیشتری دارید یا در حالتی که یا سرعت ۶۰کیلومتر بر ساعت  رانندگی می‌کنید؟

فکر می‌کنم پاسخ را گرفته باشید. هرچه تعداد کلمات بیشتری را در واحد زمان وارد مغز کنیم، مغز فرصت ندارد به چیزهای دیگری مشغول شود. این ماییم که باید از تمام ظرفیت مغزمان استفاده کنیم تا حواسش به جای دیگر پرت نشود. اگرچه تمرکز حواس و سرعت مطالعه ، لازم و ملزوم هم هستند. یعنی بدون تمرکز هم نمی‌توان تند مطالعه کرد. اما برای شروع بایستی تند بخوانید و از مغزتان بخواهید که خودش را به شما برساند. مغز چون تشنه یادگیری و فهمیدن است، سعی می‌کند خود را با سرعت جدید تطبیق دهد.

آیا افزایش سرعت مطالعه به ایجاد علاقه به مطالعه دامن می‌زند؟

وقتی تندخوان می‌شوید، کتاب بد نمی‌خرید. فقط کتاب‌هایی را می‌خرید که توانسته‌اند توجه شما را به خود جلب کنند. به کتابفروشی‌ها که می‌روید، چند کتاب که توجه شما را جلب کرده برمی‌دارید و اجمالی خوانی می‌کنید. با نگاهی تند از روی تیترها و سرفصل‌ها رد می شوید و مقدمه‌اش را می‌خوانید. برای شما که تندخوان هستید شاید بیش از ۱۵دقیقه هم وقت نگیرد. اما در عوض کتابی را می‌خرید و می‌خوانید که حدودا می‌دانید در مرود چیست و تا چه حد خوب است. بنابراین از خواندن آن لذت می‌برید. تازه اگر هم بد بود، تندخوانی می‌کنید و زودتر از شرش خلاص می‌شوید. یک تندخوان کتاب بد نمی‌خواند . برای همین همیشه از مطالعه کردن لذت وافر می‌برد و همین حس همیشه به او انگیزه بیشتری می‌دهد که به سراغ کتاب‌ها برود و بیشتر کتاب بخواند.

در این مقاله توضیح دادیم که تندخوانی چیست و امیدواریم که توانسته باشیم تغییری در مدل ذهنی شما درباره تندخوانی ایجاد کرده باشیم. از شما خواهشمندیم این موارد را به دیگران نیز آموزش دهید.و باز هم اگر ابهام یا سوالی دارید در کامنت‌ها بپرسید

اشتراک گذاری:
مطالب زیر را حتما بخوانید

5 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

  • سلام خسته نباشید.
    طبق گفته شما تندخوانی در مراحل پیش خوانی، دوره و مرور به ما کمک می کنه پس در مطالعه تحلیلی کاربرد نداره . آیا این موضوع با افزایش درک مطلب هنگام استفاده از تندخوانی تناقض نداره؟؟

    • سلام و احترام آقای حیدریان
      یکی از کاربردهای تندخوانی مربوط به پیش خوانی کردن و اسکن کردن کتاب هست که ما با میزان سختی و راحتی کتاب آشنا بشیم و با آمادگی کتاب رو شروع کنیم.
      ما هدفمون اینه که در دور‌ه‌ی قدرت مطالعه شما یک روش مطالعه جدید رو آموزش ببینید که در کنار سرعت مطلوب مطالعه، درک مطلب هم داشته باشین.
      با یادگیری عبارتخوانی هم سرعت مطالعه تون بالا می‌ره هم درک مطلب

  • با سلام
    سایت پربار و کاربردی دارید. خیلیاز مطالبش استفاده می کنم. بخصوص که بعد از مطالعه آن فهمیدم که مکمل و ادامه مطالب دوره ی قدرت مطالعه است و با اجرای مطالب هردوی آن می توانم قدرت مطالعه ام را گسترش دهم.
    ای کاش کانال تان هم در پیام رسان دیگر بود تا ارتباطم با کانال قطع نمی شد.

    • سلام آقای رفیعی
      امیدوارم مطالب در رشد شما اثرگذار باشن
      در اینستاگرام هم فعالیت داریم

دیدگاهتان را بنویسید