تقویت مهارتهای ذهنی و تمرکز کودکان
امروزه دانشمندان معتقدند که مغز در چند سال اول زندگی با سرعت شگفت انگیزی رشد میکند. درواقع وزن مغز یک کودک هنگام تولد ۲۵درصد وزن مغز او در بزرگسالی است. در دو سالگی وزن مغز کودک ۸۰درصد وزن مغز او در بزرگسالی است. در این مقاله قصد داریم برای سرمایه گذاری روی مهمترین عضو بدن عزیزترین فرد زندگیتان به شما کمک کنیم. مغز فرزندتان.
نوزاد شما تقریباً تمام سلولهای عصبی را در هنگام تولد دارد و این سلولهای عصبی رابطهای مهم و جدیدی را بعد از تولد برقرار میکنند. این رابطها نه تنها به نوزاد در مهارتهای حسی اولیه نظیر بینایی، شنوایی، لامسه و چشایی کمک میکنند بلکه به او در مهارتهای پیچیدهتری مثل فکر کردن، فعالیت داشتن و احساس کردن نیز کمک خواهند کرد. اینکه این رابطها چقدر قدرت رشد دارند، به تحریکهای خارجی بستگی دارد. به این معنا که هر چقدر نوزادان تحریکات حسی بیشتری داشته باشند، مغز آنها رابطهای بیشتری را تشکیل میدهد. برای مثال مطالعات پزشکی نشان داده که رشد مغزی کودکانی که شیطنت و بازی نمیکنند، غالیاً ۲۰تا۳۰درصد کمتر از رشد مغزی همتایان آنهاست.
شکلپذیری مغز به معنای انعطافپذیری شدید نوزادان است؛ زیرا آنها مانند یک اسفنج از محیط تاثیر میپذیرند. بهویژه در دو سال اول زندگی کودکان، تغییراتی باورنکردنی در رشد مغزیشان رخ میدهد. این دوره در کمک به رشد ذهنی، اجتماعی و عاطفی کودک اهمیت بسیار دارد. با محدود کردن دنیای کودکتان به یک تلویزیون ، او را فریب ندهید
چند پیشنهاد برای تقویت مهارتهای ذهنی و تمرکز کودکان
تاثیر آواز بر تمرکز کودکان
با این کار نوزادتان از طریق موسیقی با شما ارتباط برقرار میکند. لازم نیست صدای خوبی داشته باشید. کودکتان فقط میخوتهد صدایتان را بشنود. پژوهشها نشان میدهد که نوزادان، صدا و لحن مادرانشان را به هنگام صحبت با آنها تقلید میکنند. این مسیر، اولین مرحلهی یادگیری زبان است و برای پرورش ریتم و آهنگ کلام کودک بسیار اهمیت دارد.
تاثیر شنیدن بر تمرکز کوکان
خواندن کتاب این امکان را به کودکتان میدهد تا در عین تعامل با شما ، با تصاویر، رنگها و صداهایی که در مقابل اوست نیز درگیر شود. خواندن کتاب راه مؤثری برای کمک به کودک است تا لغات نوشتهشده روی یک صقحه را با صداهایی که تولید میکند، ارتباط دهد. اگر میخواهید کودکتان در زندگی یک سر و گردن بالاتر از دیگران باشد، خواندن کتاب شیوهی بسیار مناسبی است.
تاثیر دیدن بر تمرکز کودکان
به یاد داشته باشید که دیدن چیزهای زیادی در یک باغ، حین ماشینسواری یا پیادهروی برای کودکان تازگی دارد. از این فرصت استفاده کنید و به گلها، حلزون یا پروانهای رنگارنگ اشاره کنید. برای فرزندتان وقت بگذارید و در مورد رنگها، اینکه چطور و چرا تغییر میکنند صحبت کنید. همه این چیزها برای کودکتان تازگی دارد و او مجذوب محیط اطرافش میشود. لازم نیست در این کار خبره باشد، کافی است توجه کودکتان را به ویژگیهای فیزیکی یک شیئ مانند رنگ یا شکل آن جلب کنید. میتوانید بگویید: « به این حلزون نگاه کن. صدفش گرد است، درست مثل توپ قرمز خودت.» این مقایسه کمک میکند تا فرزندان با دنیای اطرافش ارتباط برقرار کند.
تاثیر «تجربه کردن» بر تمرکز کودکان
کودکان به طور طبیعی کنجکاوند. بنابراین بگذارید فرزندتان ببیند وقتی آبرنگ را با آب مخلوط میکند چه اتفاقی میافتد یا بگذارید لمس یک تکه خمیر یا له کردن یک گوجه فرنگی بین انگشتانش را تجربه کند. حتی میتوانید در مورد مخلوط کردن رنگهای مختلف نقاشی با او صحبت کنید تا بیشتر در مورد ترکیب رنگها بداند. مهم این است که کودکتان را ترغیب و کنجکاویاش را تحریک کنید و بگذارید دنیای اطرافش را کشف کند. البته در حاشیه امن!
تاثیر «کارگروهی و مشارکت بر تمرکز کودکان
وقتی مشغول آشپزی، شست و شوی ظرفها تلفن زدن یا خرید از سوپرمارکت هستید بگذارید کودکان کارهایتان را ببینند و اگر میتوانند در فعالیتهایتان شرکت کنند. اگر کودکان به اندازه کافی بزرگ شده است با کمک او کمی شیرینی بپزید، کودکان با دیدن کارهایی که انجام میدهید، از شما میآموزند. بنابراین آنها را تشویق کنید تا وقتی مشغول آشپزی یا نظافت هستید، رفتار شما را تقلید کنند. کودک شما از مشارکت در این گونه کارها لذت خواهد برد و از اوقاتی که با هم میگذرانید، خاطرات ارزشمندی در ذهنتان نقش خواهد بست.
آیا بیش فعالی همان عدم تمرکز کودکان است؟
احتمالاً صفت بیش فعال را بارها و بارها شنیده باشید. به کودکانی که دست به کارهای ناگهانی و پر خطر، بدون توجه به عواقب آن میزنند معمولا بیش فعال می گوییم. این دسته از بچه ها ممکن است به دلیل کارهای خاصی که انجام میدهند و سرزنش و بعضا توبیخ هایی که میشوند عزت نفسشان آسیب بیند و یا اینکه در ارتباط برقرار کردن و دوستیابی دچار مشکل شوند.
حتی این ویژگی ها را میتوان در افراد بزرگسال هم دید این رفتار ناشی از « اختلال یا کمبود توجه است »
علائم اولیه بیش فعالی در کودکان
- عدم تمرکز و پرداختن به یک موضوع یا کار خاص
- پرحرفی
- زندگی در تخیلات و بافته های ذهنی
- اینطور نشان میدهد که گوش به حرف طرف مقابل نمیدهد، مثلا وقتی او را صدا میکنید نمیشنود
- اغلب وسایلشان را فراموش میکنند با خود ببرند
- اغلب موفق نمیشوند کاری را به سرانجام برسانند و زود از هر کاری خسته میشوند
- خیلی زود افکار منفی باعث پریشانیشان میشود
- بیقرار اند و آرامش ندارند
- صبر و طاقت انتظار کشیدن را ندارند
- باهوش اند اما نمیتوانند نمره های خوبی بگیرند چون توجه به حرفهای معلم ندارند
ما قصد نداریم راهکارهای برای رفع بیش فعالی دهیم اگر با این هدف تا به اینجای مقاله را خوانده اید، راه حلی که برای شما داریم تقویت تمرکز کودکان است.
استفاده از ویژگی کودک بیش فعال برای حل مسئله

افرادی که ذهن شلوغ و خیالبافی دارند درست قبل اینکه ایده ای به ذهنشان برسد منطقه معینی از مغزشان فعال میشود.
کسانی که دچار اختلال و نقص توجه هستند همین مناطق مغزی شان فعالیتی غیر معمول دارد. جالب است بدانید افرادی که مبتلا به نقص توجه هستند در مقایسه با افراد سالم دارای تفکر خلاق تری هستند و کارهای علمی جدیدی را انجام داده اند. مثلا کارآفرین ریچارد برانسون بنیانگذار شرکت هوایی ویرجین ایر نمونه ای از همین افراد است که با وجود ابتلا به اختلال نقص توجه توانسته است به موفقیت های چشمگیری داشته باشد.
معمولا این افراد در بزرگسالی بیشفعالی شان متوقف میشود ولی اختلال نقص توجه شان همچنان باقی می ماند.
این افراد درهنگام مواجه شدن با یک مشکل بهتر از بقیه میتوانند راه حل های نوآورانه و ابتکاری ارائه دهند اگر چه فاقد آن ناحیه از مغز که مربوط به توجه است هستند یا شاید هم به علت همین نقص است که چنین خلاق هستند.
در یک آزمایش داوطلبان را با یک چالش رو به رو کردند که برای حل آن باید از ابتکار و خلاقیت خود استفاده میکردند. در این آزمایش آن هایی که ذهنشان را آزادانه رها کرده بودند تا به پرسه زنی برای یافتن راه حل بپردازند ۴۰ درصد از پاسخ های خلاق را ارائه دادند و وقتی افرادی را که کار خلاقانه ای را انجام داده بودند تابلوی نقاشی کشیده بودند یا ثبت اختراع داشتند آزمایش کردند تا ببینند در هنگام انجام دادن کار مغزشان چقدر در اطراف موضوعات بیربط پرسه میزند و این نشان میدهد که باز گذاشتن ذهن میتواند به خلاقیت کمک کند.
در لحظاتی که از جوش و خروش خلاقیت خبری نیست، یعنی زمان های قبل از جرقه نوآوری مغز معمولا در حالت آرامش و آسودگی قرار دارد و بر چیز خاصی تمرکز ندارد.
یکی از امواجی که از مغز متصاعد میشود موج آلفا است. این امواج باعث یادگیری آسان تر میشوند و نشان میدهند فرد در عالم خواب و خیال فرو رفته است. چون مغز انبوهی از اطلاعات را در خود جمع میکند وقتی ذهن را آزاد میگذاریم این اطلاعات در هم آمیخته شده و گاهی اوقات ترکیبات نوآورانه ای را ایجاد میکند و ایده های خلاقانه ای به ذهن میرسد.
در عصر اطلاعات که همه به داده های یکسانی دسترسی دارند، فقط از طریق ترکیب ایده ها با روش های خلاقانه و همچنین ذهن پرسشگر میتوان از منابع پنهان ذهن به ارزش ها و ایده های جدید دست یافت .
این شناخت از مغز ما را به اهمیت پرسه زنی ذهن میرساند. همانطور که تمرکز بر کار و فعالیت ها اهمیت فوق العاده ای دارد اگر قصد شما از مطالعه و کارتان تولید محتوایی خلاقانه، راه اندازی یک کسب و کار و … است باید برای استراحت و آزادی ذهن هم اهمیت قائل شوید.
یکی از این راه ها پیاده روی و آزاد گذاشتن ذهن است یا آزاد نویسی .
سعی کردیم در این مقاله نشان دهیم که تمرکز را می توان از کودکی در فرزندانات ننهادینه کنید. این دست شماست که فرزند متمرکزی داشته باشید یا نه. این که چه سبک زندگی برای او فراهم کرده باشید. تمرکز کودکان می تواند جامعه آینده کشور ما را بسازد و عامل موفقیت یک جامعه شود. شما از کدام یک از این نکاتی که گفته شد برای تقویت ذهن کودکتان استفاده کرده اید؟
دیدگاهتان را بنویسید