تنبلها نخوانند؛ چگونه با استراحت کردن، خلاقیت خود را افزایش دهیم؟
افراد زیادی تصور میکنند برای روشن شدن موتور خلاقیت، باید بسیار کار کرد و بسیار کتاب خواند! اما اکثر انسانهای موفق ادعا میکنند که تنبل بوده و هستند. با عقل جور در نمیآید، مفهوم تلاش برای موفقیت توی چشم و گوش ما فرو رفته و توی مغزمان جا خوش کرده. ما هنوز هم اعتقاد داریم که برای موفق بودن باید بیاندازه کار و تلاش کنیم. کمتر خوابیدن و کمتر تفریح کردن برای ما نوعی عادت خوب به شمار میرود.
راهنمای مطالعه:
ویژگی افراد موفق
تلاش کردن سهم مهمی در رسیدن به اهداف دارد. اما آدمهای موفق، ویژگیهای دیگری نیز داشتند. نه اینکه انضباط بیشتر داشته باشند و یا انرژی بیشتری از سمت جهان به آنها رسیده باشد، بلکه عادات مهمی را برای خودشان ایجاد کردند. عادتهایی که عجیب و وسواسی به نظر میرسید. مثلا آلبرت انیشتین همیشه یک ژاکت کهنه و شلوار گل و گشاد را تن میکرد. چرا؟ چون میخواست کوشش روزانه برای پوشیدن لباس را کم کند. همانطور که مارک زاکربرگ این کار را میکند. ما هر روز در حال خرج کردن تمرکز و توجه خودمان هستیم. نکته مهمِ هر روزِ ما اینجاست که روزانه حواسمان را سمت گرفتن تصمیمات معمولی و بیارزش سوق میدهیم.
اما چهکار میتوانیم کنیم؟
شاید تلاش نکته مهمی باشد، اما حقیقت امر این است که برای زندگی خلاقانه باید زندگی خودمان را بهینه کنیم. ما به شما کمک میکنیم از طریق راههای زیر، خلاقیت خود را بهبود دهید و به یک فرد خلاق تبدیل شوید!
برنامهریزی کنید
مسئولیت برنامه خودتان را بر عهده بگیرید. زندگی روی این کره خاکی درحالی که در منظومه شمسی قرار داریم ما را مجبور میکند! طلوع و غروب خورشید خودش تصمیم گیرد که چه مدت زمان در اختیار ما بگذارد. یا نه بخش زیادی از روز ما بر اساس دنیا پیرامون شکل میگیرد: ساعت حرکت قطار، تمام شدن زمان اداری و زمان ناهار!
احتمالِ اینکه برنامهریزیهای جهان بهترین برنامهریزی برای شما نباشد زیاد است! شاید بهترین زمان برای نوشتن، زمانی باشد که همه خواب هستند. یا زمانی که همه ناهار میخورند شما گرسنه نباشید. در چرخه روزمره میتوانید زمانی را پیدا کنید که کارآمدترین زمان برای شما باشد؟
خودتان را با هدفتان تطبیق دهید
میتوانید خوابتان را با هدف خود تطبیق بدهید، شاید هم باید هدفتان را با خوابتان تطبیق بدهید؟ پیشنهاد میکنیم برای درک بیشتر، این مطالب را در مورد هدف مطالعه کنید: اگر هدف ویژهای ندارید بیدار نشوید – زمان طلایی برای افراد کتابخوان
به دنبال زمان مناسب باشید
اغلب ما شانس این را نداریم که کشف کنیم کدام بخش از شبانهروز بهترین زمان برای انجام کارهای روزمرهمان است. برای این کار باید توجه کنیم که زمانبندیمان چقدر با حالات درونیمان تطبیق دارد و بعد بهترین زمان را شکار کنیم. حتی موتسارت هم از زیر سیطره زمانی جان سالم به در نبرد.
استراحت کنید
هر ساعتی که خودمان را از کارهای شاق و تکراری روزانه خلاص کنیم، ساعتی است که به خلاقیت اضافه کردهایم! برای فکر کردن و استراحت کردن وقت پیدا کنید. زندگی یک رقابت بیرحمانه نیست و قرار نیست همیشه وسط رینگ در حال مبارزه باشید.
قرار بر این نیست که همیشه درحال کار باشیم و یا حتی وقتی در خانهایم مشغول درست کردن وسایل یا آمادهکردن چیزی باشیم. همیشه کار کردن رفیق خوبی برای خلاقیت نیست!
فکرتان را آزاد کنید
بعضی اوقات نباید کاری انجام دهید یا تصمیمی بگیرید. روی کاناپه لَم بدهید و فکرتان را آزاد کنید. به مرور، فکرها از گوشه و کنار ذهنتان بیرون میآیند و خودشان را به شما نشان میدهند.
هر چقدر کمتر اوضاع را هدایت کنید فکر های بیشتری به سراغتان میآیند. استرس دائمی و یا یکنواختی، قاتل خلاقیتاند. زمانی را به استراحت اختصاص دهید. البته معنی استراحت هیچکاری نیست. بلکه تفاوت با شرایط معمول همان استراحت است. مثلاً شنا، اسکی و یا چتربازی (هر چندبسیار لاکچری و دور و از دسترس) برای آدمهایی که مدام پشت نیز مینشینند تفریح خوبی به نظر میرسد. آدم های خلاق معمولا زیاد میخوابند و ادعا میکنند که اگر کمتر بخوابند اصالت ایدههایشان صدمه میبیند.
اگر چند ساعت بیشتر خوابیدید احساس گناه نکنید! آنچه در زمان خواب از دست دادید احتمالا در قالب کیفیت تجربه های زمان بیداری جبران میشود. همچنین پیشنهاد میکنیم این مقاله را در مورد تاثیر زمان، مطالعه کنید: تاثیر زمان خواب بر مطالعه
به خودتان اجازه استراحت کردن بدهید تا خلاقیت را پیدا کنید. محیطتان را شکل بدهید. هماهنگی شما با محیط اطرافتان مهم است. هر کسی میتواند از فضای اطرافش بهترین استفاده را کند. خانه یک هندو یا یک ژاپنی از هر گونه وسیله تزئینی خالی است تا ذهنش را آشفته نکند، از طرفی یک خانه ویکتوریایی پر از اسباب و اثاثیه تزئینی است.
راههای بهبود خلاقیت
هیچکدام از اینها به صورت مطلق خوب نیستند. سوال مهم این است که کدام مدل میتواند از تمام توجه شما استفاده کند و به خلاقیت شما کمک کند؟ فرد خلاق به تمام اطراف خود تسلط دارد.
تسلط بر محیط اطراف
اگر بتوانید با چشم بسته، جای وسایل خود را پیدا کنید، دیگر وسط کارتان برای پیدا کردن ابزار دچار آشفتگی ذهنی نمیشوید. نیازی نیست که میز شما همیشه مرتب باشد، همین که به بینظمی اطرافتان تسلط داشته باشید هم کافی است. نوع شئ که اطرافتان را با آن پر کردید یا به انرژی خلاق شما کمک میکند یا مانع آن میشود.
اشیایی که اهدافمان را به ما یادآور میشوند، آنهایی که به ما احساس اطمینان میبخشند، عکسهایی که به ما یادآوری میکنند چه هستیم و چه کار خواهیم کرد، تصاویر جاهایی که دوست دارید آن ها را ببینید و یا به دست آورید، عکس کسانی که همیشه مشوق شما بودند و یا جملاتی که امید را به شما تزریق میکنند، همه اینها تابلوی راهنمایی هستند برای اینکه توجهتان را به هدفتان نزدیک کنند. همه اینها خلاقیت را به شما هدیه میدهند.
خود را کشف کنید
آنچه درباره زندگی دوست دارید و یا از آن نفرت دارید را کشف کنید. خیلی عجیب است اما اغلب افراد، بسیار کم درباره احساساتشان میدانند! افراد خلاق با احساسات و عواطف خود آشنایی زیادی دارند!
چطور میتوانیم احساسات و عواطف خود را مثل کفِ دستمان بشناسیم؟
سادهترین راهکار، ثبت احساسات در هر روز است. از تجربههای روزانهتان بنویسید و سعی کنید شرح دهید درباره اتفاقی که امروز افتاد چه حسی داشتید. البته میتوانید خلاق باشید و شیوه تحلیلی خودتان را ایجاد کنید. اما حواستان باشد که باید خودتان را بشناسید و این کار با دست یافتن به احساساتتان در مورد کارها ایجاد میشود.
نتیجهگیری
انرژی که در شروع روز به شما داده میشود تا کارهایتان را انجام دهید، به راحتی قابلیت این را دارد که از دست برود! تسلط به عادتها و شیوه زندگی مختص خودتان کمک زیادی به افزایش خلاقیت در زندگی شما میکند. پس خودتان را بشناسید، عادت های مخصوص خود را بیافریند، زندگیتان را بهینه کنید و خلاق باشید!
دیدگاهتان را بنویسید