معرفی کتاب “اگر میتوانید حرف بزنید، پس حتما میتوانید بنویسید!”
میگفت: موقع صحبت اینجوری نیستم، خیلی خوب صحبت میکنم. هر چقدر که بخواهم. راحت استدلال ها را میچینم و احساسات را با سر و شکل تمیز بیان میکنم. اما نوشتن، موقع نوشتن همه چیز از ذهنم میپرد. به ضرب و زور هم که مینویسم آخرش یک سری نوشته بیسر و ته میشود. خب جواب همینی است که ژول سالزمن (Joel Saltzman) میگوید:
اگر میتوانید حرف بزنید، پس حتما میتوانید بنویسید.
معرفی
راهنمای ژول سالزمن یک مجموعه کامل هم برای کسانی است که میخواهند نوشتن را شروع کنند و هم کسانی که میخواهند روند راحتتری برای نوشتن پیدا کنند. این کتاب یک اثر غنی شده با جملات خوب از نویسندگان خوب است. جملات و برش هایی که باعث میشود گریزی به دنیای نوشتن نویسندگان برجسته مانند ریموند کارور، ویلیام فاکنر، ارنست همینگوی و ساموئل بکت زد و از آنها بیشتر یاد گرفت و دقیقتر تمرین کرد.
کتاب شروع میشود؛ نوشتن را آغاز کنید!
کتاب با یک نکته طلایی حرف خودش را آغاز میکند. بخش اول به نام از ترس تا آزادی به ما یاد میدهد که انتظارات خودمان را کم کنیم و فکر نکنیم باید به صورت مادرزادی نوشتن را بلد باشیم حتی اگر یک خواننده خوب باشیم.
ژول سالزمن میگوید: شخصی را در نظر بیاورید که پیانو خریداری میکند، برای اولین بار پشت آن مینشیند وقتی میبیند نمیتواند مثل آرتور روبین اشتاین بنوازد باید شوکه شود؟ او شکایت میکند که نمیفهمم من زیاد موسیقی گوش کردهام پس باید بتوانم بنوازم. شما میگویید چه مسخره! حالا بفرمایید وقتی کارتان در اولین تلاشها مانند ارنست همینگوی نشد باید رنجیده شوید و ماشین تحریر خودتان را به زمین بیاندازید؟
نوشتن فکر روی کاغذ، کاملا متفاوت از وقتی است که درباره همان موضوع مینویسیم!
وقتی شروع به نوشتن بر روی کاغذ میکنیم به لکنت میافتیم و میترسیم که نکند چیزی متفاوت با آنچه در سر داشتم به سراغم بیاید. کافی است به جای اینکه به نوشتن فکر کنیم تصیم بگیریم روی کاغذ حرف بزنیم. به جای کمال طلبی و انتظار بهترین ها به خودتان بگویید من روی کاغذ حرف میزنم و هر چه بیشتر حرف بزنم شانس بیشتری برای تسلط و بهتر حرف زدن دارم.
بخش دوم کتاب؛ نوشتن در برابر حرف زدت روی کاغذ
در ادامه کتاب در بخش دوم به نام نوشتن در برابر حرف زدن روی کاغذ نویسنده میخواهد تا بدترین پاراگراف های عمرمان را بنویسیم.
ژول سالزمن پیشنهاد میدهد تا بهترین پاراگرافی را که تا به حال خواندهایم را پیدا کنیم و بعد ببینیم که آیا این پاراگراف از پیچیدگی های اغراق آمیز پر شده و یا از کلمات سختی تشکیل شده یا نه! کتاب میگوید هر چه بیشتر روی کاغذ حرف بزنید بهتر هم شنیده خواهید شد. در واقع فصل اول و دوم سعی میکند تا ذهنیتی کلی درباره نویسندگی برای مخاطب بسازد.
بخش سوم؛ درباره چه بنویسیم
بخش سوم کتاب درباره آنچه باعث میشود فرد سراغ نوشتن برود حرف میزند. بخش سوم پنج ایده مهم برای ما میسازد تا درباره آن بنویسیم. در واقع این فصل به ما میگوید که درباره چه بنویسیم .
سالزمن توضیح میدهد که باید درباره چیزهایی بنویسیم که به آنها آگاهی داریم و اگر فکر میکنیم که اصولا چیز جالبی برای فکر کردن در ما وجود ندارد باید یاد بگیریم که افکارمان را رد نکنیم و سعی کنیم که تمام اندیشه هایمان را در جایی به ثبت برسانیم. سالزمن میگوید:
با نوشتن درباره آنچه میدانید به یکباره متوجه یک مسیر در درون خود میشوید که به واسطه آن میتوانید داستان را بهتر از هر کس دیگری تعریف کنید.
سالزمن ادامه میدهد؛ نویسندگی در مقابل بازنویسی
بخش چهارم و پنجم فرازها و فرودهایی که در نوشتن وجود دارد را شرح میدهد. این دو بخش به نامهای نویسندگی در مقابل بازنویسی و قوانین جاده از فوت کوزهگری نویسندهها حرف میزند. ژول سالزمن میگوید: اگر قرار است به راحتی حرف زدن بنویسیم باید بدانیم که زبان گفتاری پر از اشکال و گره است و این اشکالات زمانی رفع میشود که دوباره به متن برگردید و آن را بخوانید و آنها را رفع کنید.
همچنین یاد میدهد که در دست نویس های اولیه نوشته ها مخلوطی از هر چیزی است. و اصولا قرار است همین طور باشد اما در بازنویسی باید با بیرحمی تمام اضافات را دور ریخت و تاجای ممکن همه چیز را ساده تر کرد.
پایان کتاب؛ کارهایی که یک نویسنده باید انجام دهد
در فصل آخر از اهمیت هر روز نوشتن و از اهمیت هر روز خواندن، از خودانتقادی و مجموعه کارهایی که یک نویسنده باید هر روز در این مسیر انجام دهد میگوید.
قصه ها، نقل قول ها و تمرین هایی که این کتاب به مخاطب هدیه میدهد دیدی وسیع از جهان نوشتن با خود به همراه دارد.
به صورت خلاصه، کتاب “اگر میتوانید حرف بزنید، پس حتما میتوانید بنویسید” یاد میدهد که:
- روی کاغذ حرف بزنیم و آنچه قصد گفتنش را داریم، کشف کنیم.
- به ذهن خود نظم و ترتیب بدهیم و از شر پراکندگی در نوشته هایمان خلاص شویم.
- همان چیزی را بنویسیم که درباره اش حرف میزنیم حتی اگر درباره آن موضوع فقط با خودمان حرف بزنیم.
- و کلام خاص خود را بیابیم، کلامی که فقط و فقط مختص ماست.
سالزمن در ۵ فصل و ۵۰ نکته در ۲۲۳ صفحه به ما یاد میدهد که اگر میتوانیم حرف بزنیم پس حتما میتوانیم بنویسیم!
دیدگاهتان را بنویسید