3 ایده برای جا انداختن فرهنگ کتابخوانی در ایران
در هر جامعهای تعداد ثابتی فرد کتابخوان وجود دارد. این افراد کسانی هستند که کتاب را میخرند و میخوانند. نمایشگاه کتاب و تخفیفهایی که در جشنوارهها اعمال میشود، باعث می شود فروش کتاب بیشتر شود اما لزوماً فرهنگ کتابخوانی و سرانه مطالعه را افزایش نمیدهد.
جا انداختن فرهنگ کتابخوانی بسیار سختتر و زمانبرتر از کتابخر کردن مردم است. برای کتابخوانی، باید مردم تلاش کنند و به میدان بیایند. باید به هم کمک کنیم تا فرهنگ کتابخوانی را به معنای واقعی و عملی جا بیندازیم. طرحهای حمایتی و جشنوارهها افراد کتابخوان را به فروشگاهها می کشاند. اما کسی که اهل کتاب خواندن نباشد اصولاً با این طرحهای حمایتی سراغ کتاب نمیآید؛ چون اعتقاد دارد کتاب خواندن برای بیکارهاست. برای کسانی است که اوقات فراغت دارند. ( ۳ پیشنهاد ساده برای زمانی که حال کتاب خواندن ندارید )
راهنمای مطالعه:
1. سرمایه گذاری روی کودک و نوجوان
اگر کودکان و نوجوانان را از کودکی با کتاب و کتاب خواندن دوست کنیم، یک کتابخوان را به جامعه اضافه کردهایم. کمک کنید فرزندان و شاگردهایتان ، مشکلاتشان را با کتابها رفع کنند. اگر در مورد حیوانات سوال میپرسند برایشان دانشنامه حیوانات بخرید. اگر کودک ۲ سالهای علاقه مند به حیوانات است، کتابی که عکس حیوانات را دارد برایش جذاب خواهد بود. کودک از همان سنین به کتاب به عنوان یک چیز جذاب در حد تلویزیون و تبلت نگاه میکند. بزرگتر که میشود داستانهای کوتاه برایش بسیار جذاب خواهد بود. اگر از کودکی پاسخ سوالات و کلید مشکلاتمان را در کتابها مییافتیم، اوضاع مطالعهمان خیلی با امروز تفاوت میکرد. اگر میخواهید بر سرانه مطالعه کشور تأثیر مثبت بگذارید، کودکان را عاشق کتاب کنید.
آشنایی با بسته کودک کتابخوان (مرتاکیدز)
2. کتابهای خوب را خودمان به هم معرفی کنیم
معرفی کتاب امر بسیار پسندیدهای است اما اصرار بر خریدن یک کتاب اصلاً کار خوبی نیست. آزادی در مطالعه نقش مهمی در انگیزه دارد. اغلب افراد کتابخوان ، به میز پرفروشهای کتابفروشیها بسنده میکنند. عوامل بسیاری بر پرفروش شدن یک کتاب اثر میگذارد که لزوماً نشان دهنده خوب بودن آن کتاب نیست. ضمن این که پرفروش بودن یک کتاب در یک مغازه یا یک شهر ممکن است در مغازه و شهری دیگر متفاوت باشد. بنابراین باید خودمان شبکهای ایجاد کنیم که افراد کتابخوان بتوانند در آن آزادانه کتابی را که از خواندنش لذت بردهاند، به بقیه معرفی کنند.
حتما خوشحال میشوید اگر به شما بگویم سایتی را به نام کتابگرد راهاندازی کردهایم تا اعضای آن آزادانه و راحت،
به دیگر اعضا بگویند کتابی که خواندهاند “چرا خوب بود” ، “تا چه حد خوب بود” و “برای چه کسانی توصیه میشود؟”
ورود به سایت کتابگرد؛ شبکه مرور نویسان و مرور خوانان کتاب
مرورنویسی همینجا به کار میآید. مرورنویسی امری متداول و رسمی عالی برای کتاب و کتابخوانی است. با نوشتن مرور کتاب، شما خواندنتان را با چندین نفر دیگر به اشتراک گذاشتهاید و ممکن است در زندگی آنها تأثیر بزرگی بگذارید. با خواندن مرور کتاب، به دنیای نامتناهی کتابهایی که نخواندهاید میروید. پیشاپیش متوجه میشوید چه کتابی ارزش خریدن دارد و چه کتابی ارزش امانت گرفتن و چه کتابی ارزش نخواندن. همین که میبینید چقدر کتابهایی که نخواندهاید زیادند ، انگیزهای است برای این که بیشتر کتاب بخوانید. با وجود چنین شبکهای دیگر کسی نمیتواند بگوید “نمیدانم چه کتابی بخرم” یا “یه کم کتاب معرفی کنید”.
3. آموزش مهارتهای کتابخوانی
ما تا جایی که توانستهایم تمام تلاشمان این است که مردم کشورمان را آگاه کنیم که کتابخوانی مهارتهای بسیاری دارد و باید آنها را در مدرسه و دانشگاه میآموختید اما حالا فرصت هست که این خلأ مهم آموزشی را با دوره قدرت مطالعه پر کنید. نه با دورههای تندخوانی!
آشنایی با دوره جامع و غیرحضوری قدرت مطالعه
به شرط حیات، این مسیر را پرتلاشتر و با افراد بیشتر ادامه خواهیم داد. دوره غیرحضوری تربیت مربی تندخوانی را راه اندازی کردهایم تا در جای جای کشورمان بتوانیم ایم آموزشها را گسترده کنیم. خیلی از مردم که صحبتها و ایدههای ما را لطف میکنند و میشنوند حسرت میخورند که چرا قبلتر از این سراغ یادگیری این مهارتها نرفتهاند.
چون ما در دورههایمان تندخوانی را ترویج نمیکنیم. فرهنگ کتابخوانی و عادت به مطالعه را جا میاندازیم. 10 مهارت از کتابخوانی را در هرم مطالعه آورده و ترویج میکنیم. فراگیران مرتا پس از شرکت در دوره، به کتاب خواندن مانند غذا خوردن نگاه میکنند که سه وعده در روز باید به مغزشان محتوا برسانند. اینها آموزش میخواهد. کتابخوانی در ذهن مردم یک کار سخت و فرصتبر است. خواهش من از شما که این مقاله را میخوانید این است که
از اطرافیانتان بخواهید فقط روی ۳۰ دقیقه که میتوانند به ۳ تا ۱۰ دقیقه هم تقسیم کنند ، کتاب بخوانند. هر کتابی که واقعا به آن علاقه دارند.
درس خواندن، مهارتها و شرایط خودش را دارد. چون امری اجباری است. اما کتاب خواندن اجباری نیست و شما باید انتخاب کنید تا برای آنچه که میخواهید یاد بگیرید کتاب بخوانید . بنابراین با اختیار و انگیزه به سراغ کتاب میروید. به اطرافیانتان بگویید اگر روزی ۳۰ دقیقه مطالعه کنند در سال می توانند ۵۰ کتاب (به اندازه یک قفسه کتابخانه) بخوانند. چیزی حدود 10برابر تعداد کتابی که هر ایرانی در یک سال میخوانَد.
جمع بندی
افزایش سرانه مطالعه کشور و جا انداختن فرهنگ کتابخوانی توسط دولت و مسئولین حکومتی به سرانجام نخواهد رسید. بسیاری از آنها اصلاً کتابخوان نیستند! ما خودمان باید مروّج ، بانی و حامی کتابخوانی باشیم. این سه مورد را جدی بگیرید که یک امر واجب خیر بر زمین مانده است و اثراتش در زندگی انسانهای کشور پهناورمان ایران، بسیار زیاد، ماندگار و افتخارآفرین خواهد بود.
دیدگاهتان را بنویسید