اگر یکی از این ۱۲ عارضه را دارید، باید کتابخوانی را یاد بگیرید!

Rate this post

استفاده از شیوه‌های نادرست مطالعه زمینه را برای بروز انواع آفات و مشکلات فراهم می کند. هر کدام از این عوارض، باعث می‌گردد نتوانید بازدهی مطلوبی از زمان مطالعه خود داشته باشید:

  1. عدم توانایی در به یادآوری راحت و سریع مطالب ذخیره شده در حافظه
  2. عدم توانایی در ارائه ارتباطات تازه و کشف مفاهیم نو
  3. عدم توانایی در درک و به خاطرسپاری کامل مطالب
  4. عدم توانایی در عبارتخوانی یا اندیشه خوانی
  5. عدم توانایی در پیوند مطالب به یکدیگر
  6. عدم توانایی در تحلیل و بسط مطالب
  7. خستگی، کسلی و بی‌حوصلگی
  8. عدم علاقه و شوق به مطالعه
  9. ناتوانی در بازیابی مطالب
  10. پایین بودن سرعت
  11. عدم تمرکز حواس
  12.  فراموشی

شیوه درست مطالعه چیست؟

برای پی بردن به راز شهر مطالعه و ارائه شیوه‌هایی که بر اساس آن بتوان به کسب بیشترین بازدهی نائل آمد، می‌بایست به تأمل در بیماری‌های ناشی از کاربرد شیوه نادرست مطالعه پرداخت، تا بر اساس این شناخت، شیوه‌های درمان این درد را دریافت، چرا که هرگاه به درد خویش پی نبریم و به تبعات آن آگاه نباشیم، در پی چاره برنخواهیم آمد.

پایین بودن سرعت مطالعه یا کندخوانی چه عوارضی را به دنبال دارد؟

اتلاف وقت؛ اولین مسأله‌ای که  بلافاصله به ذهن خطور می‌کند، مسأله زمان است. کندخوانی باعث اتلاف وقت می‌شود. در عصری که عصر اطلاعات نامیده می‌شود و رشد سرعت علم روز به روز افزوده می‌شود، یک فرد کندخوان چگونه می‌خواهد اطلاعات و دانش خود را به متوسط جامعه برساند؟

خستگی؛ هرگاه نتوان مطالعه را در مدت زمان مطلوب انجام داد و زمان زیادی را برای آن صرف کنیم، خستگی امری اجتناب ناپذیر است. مطالعه اگر روی اصول خودش صورت پذیرد نه تنها باعث خستگی نمی‌شود بلکه با گذشت زمان انگیزه و علاقه به مطالعه افزوده می‌شود. خستگی مغز که حادترین حالت خستگی در هنگام مطالعه است، پدیده‌ای است که به علت عدم رعایت شرایط مطالعه و ایجاد شرایط نامطلوب برای فعالیت مغز روی می‌دهد.

حواس پرتی؛ هرگاه نتوان برای مغز بر مبنای توانایی آن، تکلیف مشخص کرد، مغز خود به تعیین وظیفه برای خویش بر مبنای قوی‌ترین انگیزه و محرکی که در آن زمان با آن برخورد داشته است، می‌پردازد و ظرفیت زمانی خالی خویش را تکمیل می‌کند. ظرفیت زمانی مغز امکانی است که همراه با حرکت زمان ایجاد می‌گردد.

کاهش درک مطلب؛ با  خستگی و حواس پرتی چه انتظاری از درک مطلب دارید؟

عدم علاقه و بی‌حوصلگی؛ بدون درک مطلب بی‌علاقگی و بی‌حوصلگی را شاهد خواهید بود

کندذهنی؛ به معنای عدم توانایی در تحلیل داده‌ها و درک زوایای ناپیدا و ناتوانی در کشف ارتباطات تازه میان مفاهیم است و به علت عدم بهره‌گیری از مهمترین ابزار کسب اطلاعات یعنی مطالعه پدید می‌آید.

چگونه بروز هر یک از عوارض کندخوانی، به بروز دیگر عوارض و آفات مطالعه می‌انجامد؟

کاهش سرعت مطالعه موجب کاهش تمرکز حواس و در نهایت موجب کاهش درک مطلب می‌شود. درک مطلب که کم شود، حوصله و علاقه هم کاسته می‌شود. علاقه که نباشد یادگیری هم افت می‌کند.

تمرکز حواس که نداشته باشیم، نمی توانیم دقت کافی را برای یافتن ارتباطات منطقی متن ، استنباط ، طبقه‌بندی و ساماندهی مطالب داشته باشیم و در نتیجه هر آنچه مطالعه کردیم، به زودی زود فراموش خواهیم کرد.

این باعث می‌شود نسبت به مطالعه  و کتاب خواندن موضع منفی داشته باشیم. کسی که سراغ کتاب و کتابخوانی نرود از نظر کلامی و دانش روز عقب می‌افتد و دیگر قادر به دریافت و انتقال اطلاعات  به مغز خود نخواهد بود. بنابراین مغزش زودتر پیر و کند ذهن می‌شود.

آیا افزایش سرعت مطالعه به محو دیگر عوارض شیوه‌های نادرست مطالعه می‌انجامد؟

ابتدا باید باز کنیم که سرعت مطالعه یعنی چه؟ افزایش سرعت مطالعه به دو نوع صورت می‌پذیرد. یکی با رفع سرگردانی دید و افزایش همزمان دقت و سرعت چشم  و دیگری مطالعه‌ به صورت عبارتخوانی. در هر دو حالت، حجم بسیار زیادی از کلمات را در ثانیه وارد مغزمان می‌کنیم و در حال شناخت، تحلیل و یادگیری هستیم. لذا ذهنمان نمی‌تواند به کار دیگری مشغول شود. تمام تمرکزش روی این کار انرژی بر است. و تمرکز که بالا می‌رود، درک مطلب افزایش می‌یابد. درک مطلب باعث ایجاد رضایت در انسان شده و اعتماد به نفس و عزت نفس را بالا می‌برد. علاقه برای ادامه دادن پیدا می‌کنید و دیرتر خسته می‌َشوید.

مزایای افزایش سرعت مطالعه یا تندخوانی چیست و چگونه می‌توان به آن دست یافت؟

وقتی سرعت مطالعه شما افزایش پیدا می‌کند ، زمان شما بهینه می‌شود. از هر زمان کوتاهی حتی ۵ دقیقه می‌توانید استفاده کنید و چند صفحه‌ای کتاب بخوانید.به همین صورت می‌بینید کتاب خواندن جزو عادات زندگی شما شده و غذایی که باید هر روز به روحتان تغذیه کنید.

با افزایش سرعت مطالعه خود،  مهارت بسیار بالایی در تمرکز خود پیدا می‌کنید.

زمانتان را برای کتاب‌های بد نمی‌گذارید. وقتی تندخوانی بلد نیستید مانند این است که جاده خشک و بی آب و علفی را دوچرخه سواری کنید! اما وقتی بلدید اگر کتابی بد بود تند می‌خوانید و کنار می‌گذارید و اگر خوب بود می‌توانید از کندخوانی آن لذت ببرید. مانند وقتی که با اتومبیلتان به جاده‌ای سرسبز سفر می‌کنید و می‌خواهید در آرامش از آن عبور کنید.

بیایید ابتدا عادات غلط را کنار بگذارید:

  • درک بصری را جایگزین خواندن کنید
  • کلمه به کلمه نخوانید. سعی کنید من ها را ۲-۳ کلمه در میان بخوانید
  • بدون نشانگر نخوانید. حتما از یک علامت یا نوک انگشتانتان برای مطالعه استفاده کنید
  • به کلیت متن و تیترها بیشتر از جزئیات توجه کنید

بر چه اساسی افزایش سرعت مطالعه افزایش میزان یادگیری و بازدهی را به دنبال می‌آورد؟

افراد تندخوان اگر بخواهند یک کتاب درسی را بخوانند ، یک بار پیش‌خوانی می‌کنند ، یک بار تحلیلی خوانی می‌کنند و بارها نیز مرور می‌نمایند. تندخوانی برای این است که پیش‌خوانی و مرور را راحت کند. بقیه آدم ها از ابتدا سراغ متن اصلی می‌روند و از همان اول شروع به خواندن تحلیلی و حفظ کردن می‌کنند. اما شیوه صحیح مطالعه این است که ابتدا یکبار تا انتها تندخوانی و کلی‌خوانی کنیم ببینیم داستان چیست، سپس بر اساس آنچه بررسی کردیم متوجه می‌شویم برای هرصفحه یا هر فصل چقدر باید انرژی و زمان گذاریم. بنابراین  زمانی را ازدست نمی‌دهند و بهینه مطالعه می‌کنند. پس از اتمام خواندن تحلیلی وقت آن است که مجددا از تندخوانی استفاده کنند و بارها مرور کنند تا آنچه را که باید حفظ کنند نیز حفظ شوند. بهترین و کارآمدترین روش به یادسپاری مطالب، مرور است. خلاصه‌نویسی و نقشه ذهنی نیز از مهارت‌های تندخوان‌هاست که میزان یادگیری و بازدهی را به شدت بالا می‌برد

آیا می‌توان به تمرکز حواس برمبنای افزایش سرعت مطالعه نائل آمد؟

فرض کنید سوار یک اتومبیل هستید و دارید با سرعت ۱۲۰کیلومتر بر ساعت رانندگی می‌کنید. در این حالت تمرکز بیشتری دارید یا در حالتی که یا سرعت ۶۰کیلومتر بر ساعت  رانندگی می‌کنید؟

فکر می‌کنم پاسخ را گرفته باشید. هرچه تعداد کلمات بیشتری را در واحد زمان وارد مغز کنیم، مغز فرصت ندارد به چیزهای دیگری مشغول شود. این ماییم که باید از تمام ظرفیت مغزمان استفاده کنیم تا حواسش به جای دیگر پرت نشود. اگرچه تمرکز حواس و سرعت مطالعه ، لازم و ملزوم هم هستند. یعنی بدون تمرکز هم نمی‌توان تند مطالعه کرد. اما برای شروع بایستی تند بخوانید و از مغزتان بخواهید که خودش را به شما برساند. مغز چون تشنه یادگیری و فهمیدن است، سعی می‌کند خود را با سرعت جدید تطبیق دهد.

آیا افزایش سرعت مطالعه به ایجاد علاقه به مطالعه دامن می‌زند؟

وقتی تندخوان می‌شوید، کتاب بد نمی‌خرید. فقط کتاب‌هایی را می‌خرید که توانسته‌اند توجه شما را به خود جلب کنند. به کتابفروشی‌ها که می‌روید، چند کتاب که توجه شما را جلب کرده برمی‌دارید و اجمالی خوانی می‌کنید. با نگاهی تند از روی تیترها و سرفصل‌ها رد می شوید و مقدمه‌اش را می‌خوانید. برای شما که تندخوان هستید شاید بیش از ۱۵دقیقه هم وقت نگیرد. اما در عوض کتابی را می‌خرید و می‌خوانید که حدودا می‌دانید در مرود چیست و تا چه حد خوب است. بنابراین از خواندن آن لذت می‌برید. تازه اگر هم بد بود، تندخوانی می‌کنید و زودتر از شرش خلاص می‌شوید. یک تندخوان کتاب بد نمی‌خواند . برای همین همیشه از مطالعه کردن لذت وافر می‌برد و همین حس همیشه به او انگیزه بیشتری می‌دهد که به سراغ کتاب‌ها برود و بیشتر کتاب بخواند.

دوره قدرت مطالعه؛ همه چیز درباره آموزش تندخوانی و نحوه صحیح مطالعه

اشتراک گذاری:
مطالب زیر را حتما بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید