ژاپن، کشور کتاب و کتابخوانی
پس از بازی ایران و پرتغال، بازی ژاپن و بلژیک اولین فوتبالی بود که میدیدم. به شدت علاقه داشتم ژاپن ژیروز شود چون از نظم کاری و کار تیمی و البته اهل مطالعه بودنشان لذت میبرم و قطعا همه اینها در داشتن یک تیم فوتبال قدرتمند هم تاثیرگذار خواهد بود. علیرغم بازی درخشانشان مجبور شدند تا روسیه را ترک کنند. اما چه ترک کردنی؟
امروز که در اینستاگرام تصویر رختکن کشور ژاپن را دیدم که بسیار مرتب تمیز کرده و به زبان روسی نوشتهاند “از مهمان نوازی شما متشکریم” یاد آمار مطالعه شان افتادم و تصمیم گرفتم تا آن را با شما به اشتراک بگذارم:
فرهنگ کتابخوانی در ژاپن در مقایسه با ایران
متوسط سرعت مطالعه ژاپنیها ۱۰۰۰ کلمه در دقیقه و ۵ برابر سرعت مطالعه ما ایرانی هاست! و سرانه مطالعه ۹۰ دقیقه همواره اختلافی فاحش نسبت به بسیاری از کشورهای در حال توسعه یا حتی پیشرفته قرار دارد. فرهنگ کتابخوانی در ژاپن بسیار غنی است! شاید برای شما هم سوال باشد که چطور ممکن است کشوری که ساعت کاری به مراتب بالاتری نسبت به استاندارد جهانی دارد، چنین زمان شگفت انگیزی را صرف مطالعه کند؟
مقایسه صنعت چاپ ژاپن با ایران
صنایع گوناگون ژاپن به موازات هم پس از جنگ جهانی دوم چنان رشد کردند و توسعه یافتند که در اغلب حوزهها سرآمد دیگر کشورها شدند و توانستند به سومین قدرت اقتصادی جهان تبدیل شوند. بدیهی است که صنعت چاپ و نشر هم مستثنی نبوده است. کافی است آمار و ارقام موجود در مورد تیراژ کتاب در ژاپن را با ایران عزیزمان مقایسه کنیم. در ایران اگر چاپ کتابی به ۲۰ هزار نسخه برسد یک کتاب موفق قلمداد میگردد اما جالب است بدانید دفتر شعر «تویوشباتا» شاعر صد ساله ژاپنی پس از فروش ۱ میلیون ۸۰۰ هزار نسخه در چاپ اول، صدرنشین فهرست کتابهای پرفروشی شد که همگی چند صد برابر کتابهای ایرانی منتشر میشوند.
حداقل تیراژ کتاب در ژاپن ۱۵ هزار نسخه و در ایران تنها هزار نسخه است. اما مسئله این است که این مقایسه ما را به خوش بینی سوق نمیدهد و به واقعبینی رهنمون نمیسازد. چرا که اگر تیراژ شگفت انگیز ۵ میلیون را برای کتاب پرفروش ژاپنی ها منظور کنیم و با آن عدد ۲۰ هزار خودمان که مبنای پروفروش بودن کتابهایمان است مقایسه کنیم، به نسبت ۱ به ۲۵۰ میرسیم که شاید تاسف آور است. این قیاس در واقع نمایانگر تفاوت توان اقتصادی صنعت نشر در ایران و ژاپن است. بقیه آمارها را خودتان میتوانید با توجه به قیمت پشت جلد کتابها تخمین بزنید و عمق ماجرا را عینی تر دریابید.
نگاهی موشکافانه به جایگاه صنعت آمیخته با فرهنگ و ورزش این دیار جسور و مقاوم، ما را بر آن میدارد که دیگربار ، داشتههای به غایت ارزشمندمان را مرور کنیم و به این بیندیشیم که چگونه میتوانیم با بازگشت به خویشتن از همین میزان دانسته بهره بریم و در همین شرایط امروزی اولین گامهای موثر را به سوی بهبود اوضاع در حد مقدورات برداریم.
برداشتی از کتاب “کتاب” نوشته: دیبا داوودی
دیدگاهتان را بنویسید